home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Az eltűnő fajok őrzői
Szakáll Laura
2023.08.09.
LXXVIII. évf. 32. szám
Az eltűnő fajok őrzői

A XIX. századi Európában sorra nyíltak az állatkertek, melyek elsősorban az Újvilág, az ismeretlen, távoli kontinensek élőlényeit kívánták bemutatni. Mára már jelentősen bővült az állatkertek feladatköre. Az egzotikus állatok gondozásán túl a fajfenntartásban is fontos szerepet töltenek be ezek az intézmények. Számtalan emlős került a kihalás szélére, vannak olyan fajok, amelyekből már több egyed él fogságban, mint a természetben. Ilyenkor felértékelődik az állatkertek szerepe, melyek rezervátumként is működnek.

A hatalmas mértékű vadászat és orvvadászat következményeként például a tigrisnek már több alfaja teljesen kipusztult. A szibériai tigris valójában az állatkerteknek köszönhetően nem tűnt el teljesen. Egy 2022. évi felmérés szerint az említett nagymacskából a világ vadasparkjaiban mindössze 500 egyed él, a szabadban pedig ennél jóval kevesebb. Bár védett és veszélyeztetett faj, az orvvadászok továbbra sem kímélik a drasztikusan fogyó populációt. A faj számára az egyetlen esély az ellenőrzött körülmények közötti tartás és szaporítás.

Augusztus 9-e a Budapesti Állat- és Növénykert születésnapja. Az intézmény 1866-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. E jeles napon az ország többi vadasparkjában is sok érdekességgel várják a látogatókat. A kikapcsolódás és az ismeretek bővítése mellett a gondozók a védett állatokra, a kihalófélben lévő fajokra irányítják a figyelmet.

A Palicsi Állatkert 1949 óta működik. Itt tökéletes harmóniában élnek az állatok és a növények, hiszen a fejlett európai állatkertek mintáját követő intézmény gazdag botanikai gyűjteménnyel is büszkélkedhet. Fontos feladatának tekinti az edukatív programokat, a természet szeretetére, az állatok és a növények megismerésére, védelmezésére tanítja a gyerekeket és a fiatalokat.

A világon több mozgalom mond nemet a fogságban tartott állatok szórakoztatás céljából történő „mutogatására”. E nézet kialakulásához a nem megfelelően működtetett állatkertek járultak hozzá. A mai, korszerű vadasparkokban viszont már ellenőrzött körülmények között, az előírásoknak megfelelően tartják a vadállatokat. Sok helyen, ahogyan Palicson is, vadállat-befogadó központ is működik, így ha sérült egyedet találnak az emberek, itt biztonságban elhelyezik.

Ha állatkerti belépőt vásárolunk, azzal a kihalófélben lévő fajok fennmaradását, megmentését is támogatjuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..