home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az előttünk járók példája kötelez
Tóth Lívia
2019.11.02.
LXXIV. évf. 44. szám
Az előttünk járók példája kötelez

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából kegyeletadó megemlékezést tartottak Zentán a Felsővárosi köztemetőben. Az ünnepi szentmisét a temető Kálváriadombján ft. Szeles Oszkár zentai esperes-plébános celebrálta.

Az esemény szónoka Czegledi Rudolf polgármester volt. Beszédében kiemelte, ebben az időszakban évről-évre együtt emlékezünk mindazokra a hősökre és mártírokra, akik életüket adták, vérüket hullatták a városért és népéért, valamint azokra az ártatlan magyarokra, akik 75 évvel ezelőtt a gyűlölködés és a bosszú áldozatai lettek.

— Mindenszentek és halottak napján hiányzó szeretteinkre gondolva virágot viszünk a sírjukra, gyertyát gyújtunk az emlékükre. Ilyenkor úgy érezzük, a lelkük itt lebeg közöttünk, ismét látjuk a mosolyukat, halljuk a szavukat, eszünkbe jutnak a közös történetek. Ők jelentik számunkra a kötődést a szülőföldhöz, tőlük kaptuk a gyökereinket, a hitünket, az anyanyelvünket. Ők azok, akik egykor otthont adtak, tanítottak minket, aggódva figyelték életünk alakulását, példát mutattak nekünk — mondta a polgármester.

A szentmise után sírszentelés, alkalmi műsor és koszorúzás következett az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél.

Az egybegyűltekhez Burány Hajnalka, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének alelnöke szólt.

— Tisztelettel fejet hajtunk településünk hősi halottai előtt, akik életüket áldozták Zenta városáért az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc során, valamint az 1944-ben ártatlanul kivégzett áldozatok emléke előtt. (…) Hősök azonban nem csak a csatákban, hanem a mindennapokban is léteznek. Ma hősök azok is, akik a közösséget segítik, ápolják hagyományainkat, akik értéket hoznak létre, de azok is, akik nem adják fel soha, legyen szó a hivatásukról, családjukról vagy közösségükről. Ezek a hősök mintát adnak nekünk a mindennapokban. Közösségünk akkor haladhat előre, ha polgárai összefognak és kiállunk érdekeinkért. (…) Most rajtunk a sor, most mi élünk. Most nekünk kell szeretni, nekünk kell alkotni, nekünk kell építeni és mások gondját viselni. Nekünk kell élhető, szeretetteljes világot teremteni, olyat, amelyikben jó élni. Az előttünk járók példája mutatja, hogy a legnehezebb körülmények között is megtalálhatjuk az élet értelmét és szépségét. Az életet és az időt pedig, amit kaptunk, tovább kell adnunk, ez a mi feladatunk. S ha szabad így mondanom, ez emberségünk lényege — hangsúlyozta többek között Burány Hajnalka.

Az alkalmi műsorban közreműködött a zentai Tópart vegyes kórus Pásztor Klára művészeti vezető irányításával.

Az emlékezés kincs, mert a szeretet élteti, egyben minden emlékezés arra int bennünket, hogy egyszer mi is emlékké válunk valaki másnak a szívében. Ezen gondolat jegyében helyezte el Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa képviseletében az emlékezés virágait dr. Kaizinger Tibor első beosztott konzul úr helyezte el. A Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő és Perpauer Attila, Zenta önkormányzata és a község minden emlékező polgára nevében Czegledi Rudolf polgármester koszorúzott. A VMSZ elnöksége képviseletében Pék Zoltán és Kormányos László rótta le tiszteletét. A VMSZ zentai községi szervezete nevében Barsi Márta és Tóth Kornél, a VMDK részéről Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom képviseletében Sándor József és dr. Zsoldos Ferenc hajtott főt az emléksírhelyeknél.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..