home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Az élő lelkiismeret
K. N.
2006.09.27.
LXI. évf. 39. szám
Az élő lelkiismeret

A közönség az első sorban ülő díjazottakkalA hétvégén Szabadkán a régi Városháza dísztermében az 1956-os forradalom és szabadságharc és a Bartók-évforduló jegyében megtartott ünnepi műsor keretében adták át az Aracs Társadalmi Szervezet díját. - ,,Nem azért forog veszélyben létünk, mert ke...

A közönség az első sorban ülő díjazottakkal

A hétvégén Szabadkán a régi Városháza dísztermében az 1956-os forradalom és szabadságharc és a Bartók-évforduló jegyében megtartott ünnepi műsor keretében adták át az Aracs Társadalmi Szervezet díját.
- ,,Nem azért forog veszélyben létünk, mert kevesen vagyunk, hanem mert súlyunk oly parányi" - idézte Széchenyi István szavait a civil szervezet elnöke, dr. GUBÁS Jenő. Mint mondta, sokszor ma sem azt nyújtjuk, ami elvárható volna egy felelős nemzettől. Főként a mindent kiszolgáló értelmiségünk magatartása égbekiáltó, pedig anyanyelvünk tisztaságáért mi is felelősek vagyunk.
- Az idei évi kitüntetettjeinket összeköti a kisemmizettség elleni tiltakozás, a tanítás, a múltkutatás, a jövőbe vetett hit - foglalta össze köszöntőjében a díjat átadó HAJNAL Jenő, a bizottság elnöke.
Az Aracs civil szervezet Aracs-Főnix-díját, Kalmár Ferenc szobrászművész kisplasztikáját az idén SZABADOS György budapesti zeneköltő kapta, Aracs-díjban pedig ft. Nagy József főesperes, a zentai Kis Szent Teréz-templom plébánosa, valamint DULKA Andor ürményházi történelemtanár részesült. Aracs-éremmel tüntették ki JOÓ GYÜLVÉSZ Margit székelykevei magyartanárnőt, könyvtárigazgatót, ÖKRÉSZ Károly temerini helytörténészt és SZABÓ Gabriella temerini művelődésszervezőt, az újvidéki rádió riporterét.
- Erőt mindig az adott, hogy a legszorongatottabb helyzetekben is volt kihez fordulni, és bizalommal kérni, hogy mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma - mondta a díjat átvéve Nagy József atya. Az általa felvázolt gondolatkört az Aracs-Főnix-díjas Szabados György bővítette ki, amikor a lélek és lelkiismeret fontosságáról beszélt.
- Ha ezek nem működnek, megszűnik a gravitáció, szétesik a család, a nemzeti közösség. Munkámhoz lelkierőt a délvidéki magyarság ifjú nemzedékétől, a magyarkanizsai fiataloktól kaptam. Bizton állíthatom, nemzettudatában és kultúrájában leromlott népünk akkor fog talpra állni, ha a leamputált magyar közösség a maga kultúrájával újra feltölti a szellemi és lelki világában felhígult anyaországot - fogalmazott a neves zeneművész.
A díjátadó ünnepségen fellépett Némedi Imre és Domány Zoltán előadóművész, valamint Miskolci Diána, kinek szólóénekét Megyeri Lajos kísérte zongorán. Az ünnepség zárórészében pedig a díjazott virtuózzenész zongorajátékkal köszönte meg az elismerést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..