home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az elmúlt ötven év legjobb edzője – lapáton...
KISIMRE Ferenc
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Az elmúlt ötven év legjobb edzője – lapáton...

Skaliczki László, a Pick Szeged kézilabdázóinak mestere nyilatkozik a Hét Napnak

A kézilabda az élete. Ezt nem is titkolja, hiszen évtizedek óta ennek a sportnak szenteli szinte minden percét, méghozzá a kezdetektől a mai napig. Így volt ez, amikor még az iskolában tanított, majd amikor az utánpótlás-neveléssel bízták meg, és később is, amikor az első osztályú bajnokságban szereplő csapatoknál edzősködött, de a magyar férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitányaként is a sportág maximális kiszolgálását tartotta szem előtt. Skaliczki László, a Pick Szeged jelenlegi edzője a Tisza-parti városban az egyik legnépszerűbb sportvezető, akit egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás során az elmúlt ötven év legjobb edzőjének választottak. Ennek ellenére a klub már az év elején bejelentette, hogy június 30-ától nem tart igényt a mesteredző munkájára, Spanyolországból érkezik az új tréner, Juan Carlos Pastor, s vele együtt két spanyol válogatott játékos is...

— Kétségtelenül szokatlan volt az ilyen korai bejelentés, amely a klub és a köztem fennálló kapcsolat megszűnéséről szólt — mondja Skaliczki László, a Pick Szeged edzője. — A média természetesen felkapta a hírt, a játékosok pedig különbözőképpen kezelték ezt az állapotot. Mindenesetre nem volt könnyű, és most sem az. Az életben azonban vannak ilyen helyzetek, amikor egy-egy kérdésről az együttműködő felek másként gondolkodnak, ilyenkor a legtermészetesebb lépés a váltás. Bármennyire fáj is, ha valami megszűnik, arra kell gondolni, hogy ezzel valami új kezdődik...

* Az Ön életében most mi kezdődik? Merre, hova tovább?
— Remélhetőleg lesz olyan környezet, amelyben meg tudom valósítani az elképzeléseimet, és hasznosítani tudják a tapasztalataimat is...

* Ön fizika-matematika szakos tanár, ezenkívül hazai és külföldi mesteredzői képesítései vannak. Esetleg visszamegy tanítani?

Az edző elmosolyodik. Nem hozza zavarba a kérdés.

— Nézze, az én életem tulajdonképpen a tanításról szólt. Az edzői munka mellett tanfolyamokon oktattam, bemutató előadásokat tartottam itthon és külföldön. Az utánpótlás nevelésében 14 éven át tevékenykedtem, az eredményekből ítélve sikeresen. Nem idegen tőlem az oktatás. Az, hogy nem az eredeti képesítésemnek megfelelő szakmában tettem mindezt, azzal magyarázható, hogy más irányt vett az életem: kézilabdaedző lettem. De ha esetleg nem lenne szükség a sportban szerzett tudásomra, akkor miért ne?, szívesen tanítok matekot és fizikát is.

* Csapata, a Pick Szeged bejutott a Bajnokok Ligájában a nyolcaddön-tőbe. A Tisza-partiak győzték le először a csoportküzdelmek során végig veretlen lengyel bajnokot is. Végül azonban búcsút kellett mondaniuk, mert összesítésben három góllal alulmaradtak a Kielcével szemben. Hogyan tovább?

— Most ennyit tudott a csapatunk, az ellenfél jobb volt. Ugyanezt mondhatom el a Veszprém elleni Magyar Kupa-döntőről is. A mérkőzés egyes szakaszaiban egészen jól teljesítettünk, azután kapkodni kezdtünk. Kiváló játékosaink vannak, magyar és más országbeli válogatottak is, ennek ellenére úgy érzem, hogy nem csiszolódtak még össze igazán. S még valami: mintha nem lenne igazi önbizalmuk ezeknek a játékosoknak egy-egy nagyobb feladat elvégzése közben. Ezt viszont csak jó eredményekkel, bravúrokkal és rengeteg munkával lehet megalapozni.

* Még előttük áll a magyar bajnoki rájátszás. A laikusok is tudhatják, hogy nyilván az idén is a Veszprém és a Szeged harcol majd a bajnoki címért. Milyenek az esélyeik?

— Küzdeni fogunk, hogy a legjobb eredményt érjük el e párharcban is. Annál is inkább, mert a lelkes szegedi közönség ezt megérdemli.

* Ön sok helyen megfordult pályafutása során. Családja hogyan fogadta, hogy mindig „úton van”?

— Igen, 1993 óta az NB I-ben dolgozom, és a „végváraktól”, vidéki csapatoktól kezdve a budapesti szövetségi kapitányi posztig sok helyen megfordultam. A kiindulópont azonban mindig a családi fészek volt. Újkígyóson a szüleim, feleségem, gyerekeim mindig támogatták az elképzeléseimet, segítőkészen álltak a vállalásaimhoz, s megfelelő lelkierőt adtak a továbblépéshez. A sikereimet is nekik köszönhetem.
Skaliczki László szegedi beszélgetésünk után autóba ült, és hazahajtott Újkígyósra, a Békés megyei kisvárosba. Szeretteihez. Azután másnap ismét autóba ült, és egyórás kocsikázás után Szegeden edzést vezényelt a Pick Szeged kézilabdázóinak. Egészen június 30-áig.

Hogy miként alakul az elmúlt fél évszázad legjobb szegedi edzőjének a sorsa, az élete, azt egyelőre valószínűleg még ő sem tudja.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..