home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Az elmúlt 240 év a jelenünk lelki tápláléka”
Bíró Tímea
2018.11.28.
LXXIII. évf. 47. szám
„Az elmúlt 240 év a jelenünk lelki tápláléka”

Ünnepi hangulat és csillogó tekintetek töltötték be november 27-én a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermét, ekkor rendezték meg ugyanis a 12. karnapi ünnepséget.

Povázai Leonóra vezényletével a kar kórusa előadásában a Gaudeamus igiturral kezdődött a műsor. Ezután a műsorvezetők, Zsoldos Búzás Brigitta és Csuvárdity Tamara köszöntötték a vendégeket, majd megkérték a dékánt, dr. Josip Ivanovićot, hogy mondja el a köszöntőjét. A dékán úr megosztotta az egybegyűltekkel Alexandriai Szent Katalin történetét, hiszen az intézmény napja november 25-én van, mely az említett szent napja. A beszédben kiemelt szerepet kapott a család, az ugyanis a társadalom alapja. Elmondta, hogy a tanítóképző munkatársai és hallgatói között családias a hangulat, és az az előnye annak, hogy kevés diákja van az intézménynek, hogy mindenkit közelebbről ismernek. A dékán azt is fontosnak tartja, hogy ne csak a karon belül, hanem a felsőoktatási intézmények között is szoros együttműködés van.

A továbbiakban dr. Dejan Jakšić köszöntötte a jelenlevőket, majd a műsorvezetők felolvasták a levélben érkezett köszöntéseket. A folytatásban Nagy Kanász Tamara, Baranyi Kata és Szűcs Noémi zenei műsorát élvezhette a közönség. Ezután a dékánhelyettesek számoltak be az elmúlt egy évről, illetve ismertették a további terveket. A jelenlevők megtudhatták, hogy az intézmény jó kapcsolatot ápol a Széchenyi István Általános Iskolával és a Majsai Úti Általános Iskolával. A kar a műhelymunkák révén végzi a tehetségápolást, a diákok pedig a kutatási eredményeiket a VMTDK-n tudják prezentálni.

Dr. Námesztovszki Zsolt elmondta, hogy a kar nagyon örül, hogy Szilágyiról, Szenttamásról, Bácskertesről, Tiszaszentmiklósról és Kúláról is beiratkoztak hallgatók. Az idén is elkészült az Akikre büszkék vagyunk tabló. A folytatásban Peckó Egon jóvoltából a HÖK (Hallgatói Önkormányzat) eddigi munkájába is bepillantást nyerhettek a jelenlevők. Zsoldos Búzás Brigitta és Tóth Izabella a KÉK (Karrierépítő Központ) eredményeit és terveit ismertették, majd elmondták, hogy az egy évvel ezelőtt megalakult szerveződésnek továbbra is az a célja, hogy az itthon maradást népszerűsítse. Az MTTK Grund a művészetekre fókuszál, és online publikálási felületet nyújt a hallgatóknak, emellett pályázatokat is létrehoz. Minderről Gandis Csongor beszélt a hallgatóságnak, majd a Grund tagjaival Wass Albert Üzenet haza című versét adták elő.

Az ünnepségen szó esett a kar két folyóiratáról, az Évkönyvről és a Módszertani Közlönyről is. Az idén az intézmény két tanára vonul nyugdíjba. Dr. Borsos Éva dr. Czékus Gézát méltatta, dr. Görög Noémi pedig dr. Huszár Elvira munkásságát és eredményeit foglalta össze. A műsor egyik legünnepibb pontja Astor Piazzolla egyik művének felcsendülése volt a meglepetésvendég, Zsiga Pál hegedűművész és Görög Noémi előadásában. Huszár Elvira könnyekig hatódott a tiszteletére készült produkciótól. A Pro Facultatae díjat az idén a Pannon RTV-nek ítélték oda, mely rendszeres támogatója és közvetítője a kar eseményeinek. A közönség ezután Csuvárdity Tamara előadását hallhatta, aki a Szép Magyar Beszéd verseny első helyezettje lett. Az egyetemi dicsérő oklevelek átadása után Szűcs Tamara csellójátéka zárta a programot.


Szalai Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..