home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az elmaradhatatlan KMV
Szerda Zsófi
2020.04.30.
LXXV. évf. 18. szám
Az elmaradhatatlan KMV

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője még soha nem maradt el. A háborús időkben is ott szavalt, táncolt, énekelt, játszott előadást a középiskolások színe-java, s most, ezekben a vírustól koronázott, otthon ülős időkben sem maradt el, csak annyi történt, hogy a helyszíne átkerült az online térbe. Nem az óbecsei színház nagytermébe meg annak klubjába ültünk be megnézni a versenyszámokat, hanem saját fotelünkben foglaltunk helyet. Oláh Tamással, az egyik fő szervezővel beszélgettünk a megvalósításról, előnyökről. A hátrányokat sajnos mindenki érzi. Jó lett volna találkozni... Olyan KMV-illat van már a levegőben.

* Javában zajlik az idei KMV. A beszédművészeti kategória döntőbe jutott produkcióit már nézhetjük is a YouTube-csatornátokon, hamarosan minden kategóriában győztest hirdetnek. Más azért ez, de szerintem mindenki örül, hogy ha ebben a formában is, de azért van KMV.

— Hozhattunk volna egy olyan döntést, hogy későbbre halasztjuk a vetélkedőt, de arra jutottunk, hogy ez egy biztos pont minden középiskolás számára. Egy biztos dátum, és később nem garantált, hogy össze tudjuk őket gyűjteni, főleg a végzősöket, hiszen ők már az érettségire és a felvételikre készülnek. Hasonló ok miatt nem volt opció az őszi KMV sem, hiszen akkor a mostani negyedikesek nem versenyezhettek volna. Több problémát okoztunk volna tehát az eltolással, úgyhogy eldöntöttük, marad az április, ahogyan az eredetileg is lett volna. S egyébként is, a kategóriák egy jelentős részét online is lebonyolíthatjuk, egy másik részük kompromisszumokkal, de szintén értékelhető és megvalósítható ebben a formában, de ami a legfontosabb: a közös együttlét, a fesztiváljelleg később is megtörténhet.


Fotók: Gutási Lukács

* Ezek szerint valamikor, amikor már szabadabban lehet közlekedni, várható egy igazi, élő, közös KMV-s összejövetel?

— Annyira bizonytalan minden, hogy erre most nem tudnám hangosan rávágni, hogy igen, persze, de nagyon szeretnénk, ha sikerülne. Mivel ebben az évben a vetélkedés átkerült az online platformokra, mindenkinek igénye van a találkozásra, egy nagy, gálaszerű KMV-bulira. Ez az esemény kizárólag a találkozásról szól majd, s az ünneplésről. Ünnepeljük majd a középiskolásokat, s azt is, hogy végre találkozhatunk egymással ez után a hosszú, találkozásmentes időszak után. A dátumot természetesen nem láthatom előre, hiszen még azt sem tudjuk, mi lesz két hét múlva.

* Ez igaz, mégis, most igazán jó kedvre derítettél. Sajnáltam volna, ha az idén egyáltalán nincs KMV-hangulat. Vannak olyan kategóriák, amelyek az idén teljesen kimaradtak?

— Mindössze a népművészeti és a színművészeti vetélkedőt lett volna problematikus megszervezni, de semmiképp nem akartunk lemondani róluk. A középiskolások népművészeti vetélkedőjének, a KNV-nek a társszervezői úgy döntöttek, hogy mivel a versenyzők nincsenek annyira iskolákhoz kötve (a népdalénekesek, táncosok és zenészek általában különféle kultúregyesületeken belül dolgoznak), nem okozna gondot, ha júniusra, júliusra tolódna a rendezvény. Ők tehát szeretnék megtartani majd a vetélkedőnek ezt a részét. A középiskolások színművészeti vetélkedője, ahol jobban kötődnek a csoportok az oktatási intézményekhez, és próbálni sem tudnak, lehet, hogy szeptemberre tolódik, még bizonytalan a helyzete. Mindenesetre egyik kategóriát sem engedtük el.

* A beszédművészeti kategóriában versenyzők videóit már láthatjuk a KMV YouTube-csatornáján, ezt megelőzte egy motivációsvideó-áradat, melyben régi KMV-sek biztatják a mostaniakat az alkotásra. Úgy éreztétek, elkél egy kis bátorítás?

— Mindannyiunkat meglepte ez a helyzet, s úgy gondoltuk, biztosan lesz, akit egy picit elijeszt ez a személytelenség, melyet a videóra való felvétel okoz, ezért nem árthat egy kis inspiráció, egy kis kezdőlöket. Mivel előadó-művészeti műfajokról beszélünk, ahol fontos a közönség, az előadó kisugárzása, aurája, az is lehet, hogy valaki csupán azért nem szeretett volna ilyen formában versenyezni, mert más hatást ért volna el az élő fellépése, mint az, amelyet videóra vett volna. Egyébként a számok azt mutatják, hogy nagyon pici a csökkenés a versenyzők számában. Hogy ez a promóciós videók hatására, vagy ezektől függetlenül alakult-e így, azt nem tudom, mindenesetre nagyon örülök neki. A körzeti vetélkedők már véget is értek, óriási hálával tartozunk az ezeket szervező és lebonyolító tanároknak, akiknek az online tanítás mellett még erre is jutott idejük. A zsűritagok már dolgoznak, nagyon lelkiismeretesek, folyamatosan érkeznek be az írásos értékeléseik. Összesen 391 munkát kaptunk, ebbe a képzőművészeti alkotásokat is beleszámoltam.

* Persze tudjuk, hogy ez nem az igazi, de mint minden rossznak, ennek is vannak jó oldalai, nem?

— Persze. Például abból adódóan, hogy minden online történik, a filmek értékelésére sikerült egy olyan szakzsűrit kialakítanunk, amelynek egyik tagja szlovéniai, a másik magyarországi, a harmadik pedig vajdasági. Mivel most nem kellett utazniuk a vetélkedőre, könnyedén meg tudtuk oldani. Azt kell mondanom, hogy a KMV most oda jut el, ahová csak szeretnénk. És van még egy érdekes dolog: a promóciós videók hatására több magyarországi középiskolás írt nekünk, hogy szeretne versenyezni. Még pályamunkát is küldtek néhányan. Őket sajnos vissza kellett utasítanunk, mivel a KMV egy vajdasági vetélkedő, a szabályok szerint csak vajdaságiak jelentkezhetnek. Szóval a híre nagyon elterjedt. A másik újdonság, melyet szintén pozitívumként élek meg, hogy a döntőbe jutott videók mindenki számára elérhetőek lettek. A KMV YouTube-csatornáján találhatóak meg, a középiskolások tehát megnézhetik egymást. Egyébként persze nem csak ők, valójában bárki, így egy igen széles réteghez juttattuk el a produkciókat. Megpróbáljuk valahogy összekötni a diákokat. Most a videókat nézve tudnak egymásnak szurkolni, kibeszélhetik, véleményezhetik, értékelhetik egymás munkáját. Arra biztatok mindenkit, hogy online is kövesse a KMV-t. Most nem kell Óbecsére utazni, elég bekapcsolni a számítógépet. Az embereknek fontos ez a vetélkedő. Több végzős diáktól hallottam, hogy nem szeretne éppen a negyedik osztályban kimaradni. Jó érzés látni, hogy a KMV a középiskolások identitásának része.

Az irodalmi vetélkedő zsűrije: Novák Anikó kritikus, Orcsik Roland költő, kritikus, szerkesztő és Sirbik Attila író, szerkesztő.

Mivel a slam poetry vetélkedőnél a közönség szavazata is fontos, a versenyt a KMV Facebook-oldalán rendezték meg. Lapzártánkig lehetett szavazni, azóta az eredmény is olvasható a honlapon. A közönség lájkjai mellett szakmai zsűri is értékelt: Gömöri Eszter, Tékiss Tamás és Berényi Sári.

A beérkezett filmeket Dér Asia dokumentumfilm-rendező, Horváth Botka Áron rendező, forgatókönyvíró és K. Kovács Ákos operatőr, rendező zsűrizi.

A beszédművészeti vetélkedő és a megzenésített versek kategória döntőseit elbíráló zsűri tagjai: Lőrinc Tímea Pataki-gyűrű díjas színművész, Hajvert Ákos versmondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Kovács Tamás színművész.

Az LIII. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének beszédművészeti, irodalmi és megzenésített versek körzeti vetélkedőjére összesen 101 pályamunka érkezett be: a zentai körzetből 38, az óbecseiből 6, az újvidékiből 8, a szabadkaiból 47, valamint a topolyai és a nagybecskereki körzetből további 1-1 munka. A körzeti vetélkedőn összesen 59 produkció jutott tovább.

A döntő résztvevőinek névsorát, illetve minden további hírt a KMV honlapján találhatnak.


A plakátpályázat első helyezett alkotása: Tóth Szilárd, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..