home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az élhetőbb községért
Tóth Lívia
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Az élhetőbb községért

Csókán megkezdődött a vízvezeték-hálózat felújítása. Az első szakasz munkálatai várhatóan szeptember végére fejeződnek be — mondta el az újságíróknak Balázs Ferenc polgármester. A sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Morajkó József, a csókai helyi közösség elnöke és Oláj Tibor, a községi elnök tanácsadója, az elmúlt egy év jelentősebb beruházásairól és a tervekről esett szó.

Csóka helyi közösség már korábban kidolgoztatta a vízvezeték-hálózat megújításának fő tervét, amely a 18,7 kilométerre öt szakaszt irányoz elő. A teljes projektum értéke 1,5 millió euró. Az első fázisban 1340 méteren cserélik ki a hatvanas években lefektetett azbesztcsöveket a Sutjeska utca egy részén, a Tisza mente utcától az Ivo Lola Ribar utcáig, és az Ivo Lola Ribar utcában a Sutjeska utcától a Petar Drapšin utcáig. A munkálatokhoz szükséges mintegy 12 millió dinárból 9,7 millióról pályázat útján a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság gondoskodik, a maradék összeget az önkormányzat önerőből teremtette elő. A tervezet részeként a fővezeték rendbetételén kívül megújítják a háztartások bekötéseit, és kicserélik a vízórákat. Ezért a szolgáltatásért a polgároknak nem kell külön fizetniük.

A második szakasz, amely a Tito marsall utca mindkét oldalát magában foglalja, 16 millió dinárba kerül, ebből 11 millió szintén a tartományi mezőgazdasági titkárságtól érkezik majd. A községi illetékesek ennek a tevékenységnek a megvalósítására hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot.

A polgármester a jelenlévőkkel további négy beruházást is ismertetett, amelyet önerőből kívánnak megvalósítani. Ide tartozik az útjavítás Hódegyháza és az Aranka folyón lévő híd között (15 millió dinár), a csókai községháza tetőszerkezetének felújítása (második szakasz — 8 millió dinár), Padén a Žarko Zrenjanin utcának és Szanádon három utca egy részének az aszfaltozása (30 millió dinár).

Az elvégzett „kisebb”, de szintén legalább egymillió dinárba kerülő munkálatok közül is felsorolt néhányat: a feketetói iskola (3 millió dinár) és a padéi tűzoltóotthon (1,5 millió dinár) renoválása, kamerás térfigyelő rendszer telepítése a csókai általános és középiskolában, valamint a hódegyházai helyi közösség épületének tatarozása (egy-egy millió dinár), az egyházaskéri ifjúsági otthon felújítása és berendezése (4,5 millió dinár), sportpályák a padéi általános iskola udvarán (csaknem 3 millió dinár) stb.

— Mi kis község vagyunk, alacsony költségvetéssel, a lehetőségeink korlátozottak. Mégis, meg vagyok elégedve mindazzal, amit sikerült megvalósítanunk, habár tudom, az igények sokkal nagyobbak. Arra is ügyeltünk, hogy a községhez tartozó valamennyi településen legyenek bizonyos beruházások. Ezekkel a munkálatokkal igyekszünk javítani a falvak lakosságának életkörülményein, mert azt szeretnénk, ha az ott lakók, de főleg a fiatalok nem költöznének el, és a szülőföldjükön alapoznák meg a jövőjüket — összegezte az elhangzottakat Balázs Ferenc. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..