home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Az ,,élhető szülőföld' megteremtése
DÉVAVÁRI D. Zoltán
2007.12.05.
LXII. évf. 49. szám
Az ,,élhető szülőföld' megteremtése

Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgató-helyettese (VMSZ) nyilatkozik lapunknak a magyarlakta településeken eszközölt infrastrukturális beruházásokról. Vízvezeték- és úthálózat, új tornatermek, felújított művelődési házak, gyermekorvosi rendelő... Csupán néhány a számos megvalósu...

Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgató-helyettese (VMSZ) nyilatkozik lapunknak a magyarlakta településeken eszközölt infrastrukturális beruházásokról. Vízvezeték- és úthálózat, új tornatermek, felújított művelődési házak, gyermekorvosi rendelő... Csupán néhány a számos megvalósult és a megvalósulás szakaszában levő projektumok közül. Kern megítélése szerint az elmúlt tizenöt év vajdasági magyar politizálásában nem volt ehhez hasonló példa: az idén csaknem hárommilliárd dinár lett minderre elkülönítve.
* Igazgatóhelyettes úr, hogyan értékeli - elsősorban magyar szempontból - ezt az évet, melyek voltak a legfontosabb feladatok?
- Megítélésem szerint sikerült érvényre juttatnunk a vajdasági magyarság érdekeit az Alapnál. Az elsőbbséget élvező feladat a magyarlakta települések esetében elsősorban az infrastruktúra fejlesztése volt. Ezenkívül jelentős támogatásban részesültek az oktatási és kulturális intézményeink, illetve a sport területére is biztosítottunk eszközöket. Az infratstuktúra területén az úthálózatra, az vízvezeték- és csatornarendszerek kiépítésére koncentráltunk. Az oktatás területén az iskolák és tornatermek építése emelhető ki. Csaknem 3 milliárd dinárt juttattunk a magyarlakta területekre, külön figyelmet fordítva a szórványra. Az elmúlt másfél évtized vajdasági magyar politizálásában ez az első olyan év, amikor ekkora összegeket tudtunk a polgárok életszínvonalának emelésére fordítani. Ígéretes tehát a kezdet, bízom benne, hogy a jövőben is sikerül majd ekkora volumenű beruházásokat eszközölnünk, hiszen az már az idén egyértelművé vált, hogy számos területen hatalmasak a lemaradások, ezeket pedig mielőbb pótolni kell. A célunk egyértelmű: a VMSZ által meghirdetett ,,élhető szülőföld' megteremtése.
* Mely projektumokat tudná kiemelni a támogatások közül?
- Az egyik ilyen a Muzslyát Lukácsfalvával összekötő út, illetve a moholi nagy út. Szabadkán, Csantavéren, Hajdujáráson, Palicson számos utcát sikerült kiaszfaltozni. Végre valahára felújíthatjuk Ludas teljes úthálózatát is. Sok utcát aszfaltoztunk Gomboson, Bácsgyulafalván, Torontálvásárhelyen, Padén, Tiszaszentmiklóson és Hódegyházán is. Most kezdik meg a Törökkanizsa-Feketetó útszakasz építését is. A vízvezeték-hálózat tekintetében három helyiséget emelnék ki: Torda, Magyarcsernye és Tóba kap jövőre új vízvezetéket. Szennyvízcsatorna-rendszer épül Adán, Kanizsán, Topolyán. Ez utóbbiban az egész községet felölelő árokhálózatot is felújítjuk, azzal a céllal, hogy meg legyen oldva az esővíz elvezetésének kérdése. Szabadkán egy 30-40 éves projektum kerül megvalósításra: felépül a Műszaki Szakközépiskola tornaterme. Megoldjuk az Egészségügyi Szakközépiskola teremhiányának kérdését is. Több faluban szintén lesz végre tornaterem. A művelődési otthonok felújítása terén a legnagyobb beruházás a torontálvásárhelyi művelődési központ teljes szanációja. Pár hónapon belül itt egy több funkciós terem fogja szolgálni a magyarság megmaradását, művelődését. Csókán biztosítjuk a Móra Ferenc Művelődési Központ új épületét. Kelebián is sikerült megoldani a helyiséggondokat. Szenttamáson a Gion-házat hozzuk rendbe. Ez utóbbit különösen fontosnak tartom, mivel az ottani magyarságnak eddig nem volt megfelelő helye a gyülekezésre, ismerkedésre, művelődésre. Az egészségügy terén a legnagyobb beruházás kétségtelenül az adai gyermekorvosi rendelő kiépítése. Szociális téren a fogyatékkal élő gyermekek zentai intézetének többlépcsős pénzelését, illetve az óbecsei gerontológiai központ felújítását tartom legfontosabbnak. Örömmel számolhatok be arról, hogy Topolyán, Zentán épülnek a diákotthonok, de Csókán a Móra Ferenc Művelődési Ház tetőterében is lesznek szobák, amelyek az ingázó diákok rendelkezésére állnak majd. Szintén készül a terv a szabadkai Diákotthon bővítésére. Kúlán és Tiszaszentmiklóson a katolikus templomok felújításához is hozzájárulunk. Az energiahasznosítás terén a kelebia-zorkai gázvezeték-hálózat kiépítését pénzeltük. Kishegyesen pedig a közvilágítás teljes felújítását. Az idei évben több mint nyolcvan beruházást támogattunk, a fentiek ezek közül csupán néhány. Megítélésem szerint ez akkora eredmény, amit mindenképpen értékelni kell.
* Hogyan alakul a jövő évi költségvetésük, mire számíthatunk?
- Nehéz a kérdésre válaszolni, mivel még nem ismeretesek a jövő évi keretek. Bízom benne, hogy a tartományi kormányban lesz annyi erő, hogy nem csökkenti az összesen 14,8 milliárd dináros keretet. Ha a szerb alkotmányt vesszük figyelembe, miszerint a költségvetés 7 százalékával a tartomány rendelkezik, akkor az eszközöknek biztosítva kell lenniük a vajdasági tervek megvalósítására. Ezzel nem szabad manipulálni. Van azonban itt egy bökkenő: a Szerbiai Fejlesztési Alap a mi kvótánk terhére osztja le az eszközöket. Az idén ez 8 milliárd dinár volt (ezért maradt nekünk a fenti 14,8 milliárd), jövőre várhatólag nagyobb összeg lesz - vélhetőleg 9 milliárd. Ha ez igaz, akkor a 22 milliárd dináros költségvetésünknek a 40%-ával gyakorlatilag nem mi fogunk rendelkezni. Jövőre tervezzük az egész tartományt felölelő gátrendszer, csatornahálózat felújítását, illetve kiépítését. Régi adósság ez, mintegy 20-25 évvel ezelőtt kellett volna mindezt megtenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..