home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az élet védelmének fontosságáról beszéltek Csíksomlyón
Balázs Szilvia
2018.05.30.
LXXIII. évf. 21. szám
Az élet védelmének fontosságáról beszéltek Csíksomlyón

Még Dél-Amerikából is érkeztek fiatalok az idei ünnepre.

Ez volt a 451. zarándoklati búcsú Csíksomlyón.

Az átvirrasztott éjszaka után már kora reggel sokan indultak el a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe, ahol az idén is több százezer ember gyűlt össze a magyarság legjelentősebb keresztény ünnepére. Az embertömegben néhány száz vajdasági magyar is helyet kapott, hiszen ebben az évben is több városból szerveztek utazást a búcsúra.

A tömeg hosszú órákon át haladt a nyereg felé, ahol helyi idő szerint 12.30-kor kezdődött meg a szentmise. Az elején Jakubinyi György gyulafehérvári érsek emlékeztetett arra, hogy az idei a 451. fogadalmi zarándoklati búcsú. Felidézte: egykor a székely ősök azt fogadták, hogy ha a Szűzanya megsegíti őket őseik hite megőrzésében, akkor pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak Csíksomlyóra. A búcsú céljának nevezte, hogy a zarándokok megerősítést kapjanak őseik hitében.


MTI-fotó: Mohai Balázs

Az ünnepi búcsús szentmise szónoka Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke volt, aki fiatal szerzetesként magyarul is tanult, így ezen a nyelven szólt a zarándokokhoz.

— Ez a mostani nagy búcsús nap, melyet évről évre átélünk, megmutatja nekünk, hogy a magyarországi és a világ minden részéről érkező magyar hívők hol keresnek igazi segítséget, védelmet és oltalmat — mondta a szerzetes, aki az élet védelmének mindenek fölöttiségét hangsúlyozta. Szűz Mária szavait idézte, melyeket a Szűzanya akkor mondott, amikor megtudta, hogy Isten fiát hordozza: „Istenem, legyen nekem a te igéd a te szavad szerint.” Az idézett kijelentés egyébként az idei búcsú jelmondata is volt. Csíksomlyóra zarándokolva „istenanya tekintetének az ajándékát” kapja mindenki. — A mai búcsús nap megmutatja, hogy a magyar hívők hol keresnek igazi segítséget, védelmet és oltalmat — mondta a lengyel szónok, aki a himnusz szövegével kérte: „Isten, áldd meg a magyart.”


MTI-fotó: Mohai Balázs

Az idén a Dél-Amerikában élő magyar közösségekből is érkeztek fiatalok a csíksomlyói búcsúra, a Rákóczi Szövetség támogatásával. A szervezet minden pályázót ösztönöz a más országokban élő nemzetrészek megismerésére. Tavaly összesen 375 Kárpát-medencei középiskola több mint 15 000 diákja kapcsolódott be a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjaiba. Az idén április végéig már csaknem 7000-en utazhattak. A csíksomlyói búcsú iránt mindig nagy az érdeklődés az ifjúság részéről. A dél-amerikai fiatalok egyébként a zarándokvonattal érkeztek Erdélybe. A szerelvény még a múlt csütörtökön indult el a budapesti Nyugati pályaudvarról, több mint 250 utassal, köztük a már említett dél-amerikaiakkal, valamint a diaszpórából, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezettekkel is. A vonatot hagyományosan több erdélyi faluban, állomáson is köszöntötték a helybeliek.


(Forrás: MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..