Az élet nagy kérdései

Az élet nagy kérdései

Emberi jogok és gazdaság — A legnépszerűbb egyetemi kurzus — Büntetik a „lengyel haláltáborok” kifejezés használatát

Emberi jogok és gazdaság

Az idei davosi Világgazdasági Fórum előestéjén az emberi jogok területén végzett munkája elismeréseként díjat vehetett át Cate Blanchett ausztrál színésznő, Elton John brit énekes-dalszerző és Sáhruh Khán bollywoodi, azaz indiai filmipari szupersztár. Blanchett a menekültek ügye iránti elkötelezettsége, Elton John az általa létrehozott AIDS-alapítvánnyal végzett jótékonysági tevékenysége, Sáhruh Khán pedig az indiai nők és gyermekek jogaiért való kiállásának elismeréseként kapta meg a Crystal Award nevű díjat. A Világgazdasági Fórumra 1900 üzleti vezető, 230 médiaszemélyiség és 70 államfő érkezett 110 országból. Olyan kérdéseket vitattak meg, mint a globális gazdaság megóvása egy újabb összeomlástól, a bolygó felmelegedése, a globális szemét, a negyedik ipari forradalom, a geopolitikai bizonytalanság, a nukleáris katasztrófa veszélye és a férfi-női egyenlőtlenségek. Az idén Donald Trump amerikai elnök volt a „díszvendég”, az elit fórumon ugyanis 2000 óta nem járt amerikai elnök.

 

A legnépszerűbb egyetemi kurzus

Egy picivel több mint egy hét alatt 1200 hallgató vette fel az amerikai Yale Egyetem új kurzusát, a Pszichológia és a jó élet nevű tantárgyat. Az intézmény vezetői számítottak rá, hogy nagy lesz az érdeklődés, attól viszont valósággal megdöbbentek, amikor kiderült, hogy minden negyedik hallgatójuk jelentkezett. Az egyetem fennállásának 316 éve alatt egyetlen kurzusra sem iratkoztak be ennyien.

Az előadó pszichológiaprofesszor heti két órában szeretné megtanítani a diákokat arra, hogyan legyenek boldogabbak és elégedettebbek az életükkel. A tanár szerint azért kirívó ez a nagy népszerűség, mert a középiskolában háttérbe szorul a boldogság, a diákok pedig arra összpontosítanak, hogy felvegyék őket az egyetemre. Így viszont a mentális állapotuk miatt a felsőfokú tanulmányaik alatt segítségre szorulnak. Egy öt évvel ezelőtti kutatás szerint a Yale egyetemistáinak fele kért már lelki támogatást.

 

Büntetik a „lengyel haláltáborok” kifejezés használatát

A varsói képviselőház megszavazta azt a törvényt, amely nemcsak azt teszi lehetővé, hogy különféle civil szervezetek — „Lengyelország jó hírének védelmében” — polgári pert indítsanak, hanem azt is, hogy a Nemzeti Emlékezet Intézetének ügyészei büntetőeljárást indítsanak azok ellen, akik „nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva” Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy „kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”. Az ilyen tett pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A szabály hangsúlyozottan vonatkozik külföldi állampolgárokra is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az élet nagy kérdései
Világkép
  • István Márta
  • 2020.05.30.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Az élet nagy kérdései
Világkép
Facebook

Támogatóink