home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Az élet koszorúja
Józó Mónika
2008.08.06.
LXIII. évf. 32. szám
Az élet koszorúja

- A megszentelt új kenyeret ünnepi menet vitte a főtérre,,A magyar ember a szemes termést életnek nevezi, ugyanannak tehát, amiről az ő vallásos tudása azt tartja, hogy az a legfőbb jó. Új búzából, ha kisül az első kenyér: a magyar ember áhítattal nyúl hozzá, s az élet e friss adományát imád...

- A megszentelt új kenyeret ünnepi menet vitte a főtérre

,,A magyar ember a szemes termést életnek nevezi, ugyanannak tehát, amiről az ő vallásos tudása azt tartja, hogy az a legfőbb jó. Új búzából, ha kisül az első kenyér: a magyar ember áhítattal nyúl hozzá, s az élet e friss adományát imádság közt szeli meg, azzal a tudattal, hogy az élet adója megadta immár a mindennapit egy esztendőre.' (Az élet koszorúja, Budapesti Hírlap, 1901. július 12.)
Július utolsó hétvégéjén ünneplik a törökfalusiak a helység napját, amely egyúttal az új kenyér ünnepe. Ekkor szentelik meg a Valkaisoron learatott, a Völgyparton megőrölt gabonából készült új kenyeret. A kétnaposra tervezett eseménysorozat sportrendezvényeit elmosta az eső, de a további programnak már semmi sem állhatott az útjába.
A hálaadó szentmisén a helyi plébános, Kozma Róbert atya megáldotta és megszentelte az új kenyeret, s díszes menetben vitték a falu főterére. Ebből az alkalomból tűzvédelmi bemutatót tartottak az adai és moholi Önkéntes Tűzoltó-egyesület legfiatalabbjai, majd a fogatos felvonulás után a helyi óvodások ragadtak színes krétát, s különleges rajzokkal borították az orvosi rendelő előtti járdát.
,,Olyan falu, mint Utrina nincsen másik...', de a törökfalusi Piri néni-féle kakaspaprikáshoz sincs fogható, ezért a faluünnep egyik legfontosabb történése a kakaspaprikás-főző verseny, amikor a környék legjelesebb szakácsai gyűlnek össze, hogy megmutassák, mit tudnak. Huszonhat bográcsban rotyogott az ízletes étek, amelyek közül åsz Szabó Imre felsőhegyi Balázs Mester-díjas, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend aranykeresztes szakácsa és az adai Nagypál Nándor vajdasági gasztronómia-díjas szakácsmester vezetésével Nagy Jusztina törökfalusi szakácsnő, Vastag János, az adai helyi közösség képviselője, valamint Tóth István, Bogyiszló polgármestere választotta ki a legjobbat és legízletesebbet: Apró Miklós törökfalusi lakos főztjét. De mi a jó paprikás titka?
- Az a legjobb, ha nem raknak semmi fűszert bele, amikor a hús jellegzetes ízét kifejezésre tudják juttatni. Az értékeléskor pontozzuk az étel kinézetét, hogy milyen a színe, mennyire paprikás, mennyire zsíros, az állagát is megvizsgáljuk. De mindennél fontosabb az íze. A paprikásnak egy kicsit ritkábbnak kell lennie, nem szabad túlfűszerezni, a sok hagymát is mellőzni kell, szép ,,kerek' ízt kérünk a szakácsoktól. A pörköltre mindez vonatkozik, de az sűrűbb, ott egész aszpikos állagra van szükség -- magyarázta Nagypál Nándor szakácsmester.
A falunapról a helyi és a környékbeli táncosok énekesek sem hiányozhattak. A főtéri színpadon szórakoztató műsor kezdődött, amelyet Molnár József, a törökfalusi helyi közösség titkára nyitott meg, majd Nacsa Istvánnak, a Demokrata Párt községi képviselőjének, Tóth Istvánnak, Bogyiszló polgármesterének és Berze Tibornak, a törökfalusi helyi közösség tanácsa elnökének köszöntője után színpadra lépett a Búzavirág énekcsoport, a helybeli Tini tánccsoport, a kevi asszonykórus, Patócs Amanda és Banyári Elizabetta, valamint a völgyparti Boja Krisztofer. Mesét mondott Kúti István és Béla, bemutatkoztak az adai nyugdíjasok és a kevi modern táncosok. Énekelt a tornyosi és a gunarasi asszonykórus, késő este a tornyosi tamburások összeállítása után a tánciskolások produkciója zárta az ünnepi műsort.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..