home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az elektromos járműveké volt a főszerep
Dudás Viktor
2021.09.28.
LXXVI. évf. 38. szám
Az elektromos járműveké volt a főszerep

Nemrégiben az Újvidéki Vásár Master Központjában Electric Vehicles Days elnevezéssel elektromos járművekkel és azok gazdasági fontosságával foglalkozó konferencia várta az érdeklődőket.

Az összejövetelt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere nyitotta meg, aki úgy vélekedett, nem meglepő, hogy az EV Dayst éppen a tartományi székvárosban rendezték meg, Újvidék ugyanis az IT-szektor tekintetében központi szerepet tölt be nemcsak az országban, hanem az egész régióban is. Mindezt az is alátámasztja, hogy a Nidek és a Continental is ide fektették be pénzügyi forrásaikat.

Dr. Giorgio Marchegiani, a Szerb—Olasz Gazdasági Kamara elnöke szerint rendkívül fontos megérteni az elektromos járművek infrastrukturális működését, megtanulni, miként lehet áttérni a fosszilis üzemanyagokról a megújulókra.

— Az infrastruktúra számára az áttérés rendkívüli gondot okoz, mivel elektromos töltőállomásokat kell telepíteni vagy építeni, illetve egy e-jármű esetében 40-50 percig is eltarthat a töltés, míg ez a hagyományos üzemanyaggal működőnél akár 2-3 perc alatt megoldható. Egy Olaszországban elvégzett, az elektromos eszközökkel közlekedő emberek autós szokásait vizsgáló felmérésből kiderült, hogy a polgárok csak nagyon kevésszer veszik igénybe a kocsik maximális, általában 300 kilométeres hatótávját. Vagyis a legtöbbünk számára a mindennapi közlekedéshez megfelelne egy e-jármű. Hosszabb utak esetében szükséges lenne a gyorstöltőpontok beiktatása, ami könnyedén kivitelezhető. Itt viszont egy újabb gond merül fel, hiszen a kocsik otthoni töltéséhez egy olyan hely szükséges, ahol ez elvégezhető, vagyis az ilyen típusú járművek vásárlása feltételezi, hogy a tulajdonosnak van garázsa, vagy egyéb módon meg tudja oldani az elem „felpumpálását”. Úgy gondolom, hogy az anonim személyektől begyűjtött információhalmaz nemcsak Olaszország ilyen típusú közlekedési szokásait mutatja be, hanem számos más állam esetében is felhasználható — hangsúlyozta Marchegiani. Azt is hozzáfűzte, hogy az infrastruktúra kialakításakor ügyelni kell arra, hogy a növekvő elektromosenergia-szükségletet tiszta, megújuló energiaforrásokból fedezzük, hiszen a fosszilis üzemanyagok elhagyásának éppen a környezet védelme az egyik előnye.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár rendkívül fontosnak tartja, hogy a konferencia dialógust tesz lehetővé a fiatal mérnökhallgatók és a szakmabeliek között.

— A jövőről beszélünk, mégpedig azoknak, akik a következő generációt képviselik. Nem volt kérdés, hogy segítünk-e a rendezvény megtartásában — hallottuk a politikustól, majd hozzátette, a titkárság nagy erőt fordít az újabb töltőállomások telepítésére.

A plenáris előadások mellett megtekinthetőek voltak a legmodernebb elektromos autók is, valamint más e-járművek, melyek — reméljük — hamarosan mindennaposak lesznek az útjainkon.

Fényképezte: Dudás Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..