home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az el nem kötelezett országok csúcstalálkozója
Talpai Lóránt
2021.10.14.
LXXVI. évf. 41. szám
Az el nem kötelezett országok csúcstalálkozója

A mozgalom fennállásának 60. évfordulója — Hamarosan igényelhető a 20 eurós támogatás — Egyelőre nem drágulnak az energiahordozók

A mozgalom fennállásának 60. évfordulója

105 ország 117 küldöttsége és több mint 500 személy érkezett arra a kétnapos összejövetelre, amelyen az el nem kötelezett országok mozgalma fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték meg. Az alkalomból Belgrád utcáit csakúgy mint hat évtizeddel ezelőtt, a jelen levő országok zászlóival díszítették ki.

A résztvevők számából adódóan az idén ez volt a legnépesebb és a legrangosabb politikai rendezvény Európában. Aleksandar Vučić államfő üdvözölte a küldöttségeket, és kijelentette: „Ma van az úgynevezett el nem kötelezett országok találkozója, hatvan év után. Ez lehetőséget ad minden szabad országnak, amely saját politikáját követi, azoknak az országoknak, amelyek együttműködnek, illetve azoknak az országoknak, amelyek nem elnyomók, hogy tervet és programot készítsenek a jövőre nézve. És azért, hogy jobban és szorosabban együttműködhessenek.

Az el nem kötelezett országok mozgalmát 1961-ben alapították meg Belgrádban, az egykori Jugoszláviában. A politikai szervezet Indonézia első elnöke, Sukarno, India első miniszterelnöke, Dzsaváharlál Nehru, Egyiptom második elnöke, Gamal Abden-Nasszer, valamint Jugoszlávia első elnöke, Josip Broz Tito ötlete alapján jött létre. (Beta)


Fotó: Tanjug

 

Hamarosan igényelhető a 20 eurós támogatás

A köztársasági kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére decemberben minden nagykorú polgár 20 eurónak megfelelő dinárösszegben részesülhet.

A módosítás szerint mindazok, akik a tavasszal megadott határidőben nem jelentkeztek a 30 + 30 eurós állami támogatásra, valamint azok, akik 2021. április 24-e után lettek nagykorúak, november 15-e és november 30-a között igényelhetik a segélyt. Siniša Mali pénzügyminiszter a támogatással kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a nyugdíjasoknak és azoknak, akik már jelentkeztek a 30 + 30 eurós segélyre, a decemberben esedékes 20 eurót nem kell külön kérelmezniük. (Tanjug)

 

Egyelőre nem drágulnak az energiahordozók

Kellő mennyiségű energiahordozónk van az előttünk álló hónapokra — jelentette ki Zorana Mihajlović szakminiszter. „A polgárok nyugodtak lehetnek, a földgázt és a villanyáramot továbbra is az eddigi áron kapják. A kormány hamarosan tárgyal a Szerbiai Villanygazdasággal meg a gazdasági kamarával az ipar ellátásának modelljéről. Lehetővé kell tenni, hogy az európai válság és a magas árak ne veszélyeztessék a hazai ipar működését” — hangoztatta Zorana Mihajlović.

A miniszter asszonyhoz hasonlóan Vojislav Vuletić, a szerbiai földgázzal foglalkozó egyesület képviselője is a lakosság nyugalmát kérte. „A szerbiai polgároknak nem kell aggódniuk az előttünk álló tél miatt, mert mindenkinek jut majd földgáz, mégpedig elfogadható áron. A törzsudvarnoki föld alatti tározóban, ahol a nyár folyamán tárolják a földgázt a téli szükségletekre, több gáz van, mint amennyit átlagosan elhasználunk évente, ezért nincs semmilyen gond, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy hiányunk lesz” — nyilatkozta Vuletić. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..