home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az éjszaka királya
AGÁRDI Gábor
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
Az éjszaka királya

Az íróasztalomhoz ülök, a háttérben Toots Thielemans harmonikajátéka szól. Quiet Evenings, ezt fújja most az öreg. Csendes az este, valahogy még a televíziót sincs kedvem bekapcsolni. Szinte mindennap működtetem a kis varázsdobozt, csupán megszokásból.

Nincs olyan műsor, amely érdekelne, amelyet szívesen néznék. Eltűntek a képernyőről a „fajsúlyos” emberek, akiknek még volt mondanivalójuk. Frei Tamás könyvet ír, és közben sorra nyitja meg elegáns kávézóit. Friderikusz Sándor visszafogottan elegáns beszélgetős műsorával a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek ismétlése ellen a nézettségért küzd egy magyarországi kis kábelcsatornán. Péntekenként egy nagy kereskedelmi adón próbál meg felidézni valamit abból a Fridiből, aki húsz éve alkalmanként csaknem ötmillió nézőt is a tévé elé vonzott. Ez egyértelműen bravúrnak tekinthető, hiszen egykoron még nem volt ennyi csatorna. Juszt Lászlót idő előtt nyugdíjazták, pedig valamikor ő volt a Magyar Televízió legjobb riportere. Kepes András csendben visszavonult, főiskolai tanárként kommunikációt oktat. Vámos Miklós lehetetlen helyzetbe került, hiszen a rádió, amelyben dolgozik, a megszűnés szélére sodródott. Vágó István már csak az utca emberét állítja meg egy szóra. Rózsa György feltűnik még ugyan ismétlésekben, reklámokban, de a digitális átállás után az analóg tévé sugárzásával együtt sajnos őt is lekapcsolják. Manapság szinte alig akad olyan személy, akire érdemes lenne figyelni, aki igazán hozzánk szólna.

Bezzeg, ha 1962-t írnánk, akkor a teához vizet forralva arra várnék, hogy pontban éjjel fél egykor az NBC műsorán elkezdődjön a Tonight Show. Ed McMahon konferanszié kimondaná a varázsszót: Here's Johnny!, és a közönség soraiban helyet foglalók extázisba esnének. Otthon, a készülék előtt ülők is tapsolnának, hiszen Johnny Carson éjszakába nyúló szórakoztató műsora több volt egyszerű mókázásnál. Hétköznap éjjelenként egész Amerika azt a pillanatot várta, hogy előbújjon a függöny mögül, és belekezdjen monológjába. Egy showman, aki három évtizeden át volt az éjszakai televíziózás királya. Kollégái, ellenfelei megannyi hasonló produkcióval próbáltak a nyomába lépni, ám műsorának nézettségét senki sem volt képes felülmúlni. Még akkor is az ő kedvéért maradtak fenn többen, amikor a konkurens CBS adón Ed Sullivan vendége maga Elvis Presley volt. Hatezer-ötszázszor integetett stúdiójának díszlet íróasztala mögül, és több mint húszezer személlyel beszélgetett a kamerák előtt. A mindenkori nézők feltétel nélkül szerették, és úgy tekintettek rá, mint egy jópofa, komolytalan nagybácsira. Egyedi stílusával, modorával, utánozhatatlan tekintetével, időzített belépőivel egyenesen elvarázsolta a nagyérdeműt.

1962 és 1992 között nézői mellett maradt támaszul, hiszen akkoriban is történt egy s más: John F. Kennedy elnök merénylet áldozata lett, Martin Luther King polgárjogi harcost meggyilkolták, kitört a vietnami háború, Neil Armstrong elsőként lépett a Holdra, Richard Nixon a Watergate-botrány után lemondott, Ronald Reagan az Egyesült Államok negyvenedik elnökeként elfoglalta pozícióját. Johnny Carson hitte, hogy már az is egy tökéletes napnak számít, ha az ember — egyszerűen csak — felébred reggel. Számomra egyik legkedvesebb poénja a következő: „Ismertem egy férfit, aki lemondott a dohányzásról, az italról, a nőkről és a finom ételekről. Makkegészséges volt egészen addig a napig, amíg öngyilkos nem lett.” Ő volt az éjszaka ki nem alvó fénye, aki 2005-ben örökre elköszönt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..