Az együvé tartozás erősítése

Az együvé tartozás erősítése

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából Zenta község önkormányzatának szervezésében a Felsővárosi köztemetőben kegyeletadó rendezvényen emlékeztek mindazokra a hősökre és mártírokra, akik vérüket hullatták a városért és a népért.

A szentmisét ft. Mikity Ede plébános és ft. Szeles Oszkár esperesplébános celebrálta, majd a méltóságteljes alkalom szónokai következtek. 
Ceglédi Rudolf polgármester arra emlékeztetett, hogy ezen a napon nemcsak a hozzátartozóink és ismerőseink előtt rójuk le kegyeletünket, hanem közösségünk azon tagjai előtt is, akik a történelem viharos időszakában áldozták életüket.
— Egy többnemzetiségű kisvárosnak úgy lesz jövője, ha megismerjük és vállaljuk múltunkat, mert így emelt fővel vállalhatjuk a hovatartozásunkat is — hangsúlyozta a polgármester.
Egeresi Sándor tartományi parlamenti képviselő szerint úgy tűnik, a szerb közvélemény egy részében még most sem tudatosodott a vajdasági magyar áldozatok sorsa, és a revansizmus elve alapján továbbra is egyfajta igazolást keresnek mindazokért a tettekért, amelyeket a magyar hatóságok követtek el. Hozzátette azt is, hogy mi, magyarok szembe tudtunk nézni a történelmünkkel, bocsánatot kértünk az 1942-es razzia és atrocitások elkövetéséért. Éppen ezért szeretnénk, hogy a szerb nemzeti közösség ugyanilyen együttérzést tanúsítson a mi ártatlan áldozataink iránt.
— Joggal várjuk el, hogy a szerb állam rehabilitáljon minden ártatlan áldozatot és kárpótolja az utódaikat. Egy Európai Unió felé tartó országnak tennie kell azért, hogy az ártatlanul megkínzott és meggyilkolt emberek ne az erdőkben, folyómedrekben, buszállomások, teniszpályák alatt, dögtemetőkben vagy jeltelen sírokban pihenjenek — mondta Egeresi Sándor, majd így búcsúzott a jelenlévőktől: Isten adja, hogy békében, egyetértésben éljünk itt a Vajdaságban a többi nemzeti közösséggel együtt. Isten adjon erőt nekünk, hogy áthidaljuk a meg nem értést és a széthúzást, és erősítsük együvé tartozásunkat közösségünkön, a vajdasági magyarságon belül.
A megemlékezés az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél fejeződött be. Az alkalmi műsorban Hugyik Richárd magyartanár történelmi bevezetője után a zentai Délibáb vegyes kórus, Tóth Réka, Hajnal Anna és Zsoldos Ervin lépett fel, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet koszorúit.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink