home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az egység kulcsa bennünk van
2023.01.24.
LXXVIII. évf. 3. szám
Az egység kulcsa bennünk van

Panelbeszélgetés a keresztények összetartozását jelképező ökumenikus imahét alkalmából

„Isten elvárja tőlünk, hogy figyeljünk oda a másik emberre, törekedjünk jó kapcsolatokra, egyszóval szeressük a másikat. Isten joggal várja el tőlünk, hogy a teremtett világban azzal a lelkülettel viszonyuljunk egymáshoz, hisz mindannyian az ő teremtményei vagyunk. Így szólít fel minket a béke és az egység építésére.”

A több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező Ökumenikus Imahét rendezvénysorozatba a Szabadkai egyházmegye is bekapcsolódott, a nemrég alakult egyházmegyei sajtóiroda szervezésében. „Keresztények együtt - felekezetközi párbeszéd az ökumenizmusról” elnevezéssel, panelbeszélgetést szerveztek, amely 2022. január 22-én, vasárnap este, 19 órai kezdettel került megrendezésre Szabadkán, az Augustinianum pasztorális központban. A fenti témában, Szabadka város történelmi egyházainak képviselői, rendkívül izgalmas eszmecserét folytattak.

A panelbeszélgetés elején, msgr. Fazekas Ferenc, egyházmegyei kormányzó köszöntötte az egybegyülteket. Beszédében elmondta, miközben szomorúság tölti el az embert, az egység hiánya miatt, mégis a remény lelkületét hordozva kell dolgoznunk, az egység érdekében.

Az est moderátora, mr. Mirko Štefković, a Szabadkai Egyházmegye vagyonkezelője bevezetőjében elmondta, hogy nekünk, „akik dicsekszünk Jézus Krisztus nevével”, kötelességünk és küldetésünk megmutatni és tanúsítani, hogy Krisztushoz tartozunk. Mindannyian, a saját rítusunk és hitvallásunk szerint, Jézus Krisztust, Megváltónknak és Üdvözítünknek valljuk. Isten elvárja tőlünk, hogy figyeljünk oda a másik emberre, törekedjünk jó kapcsolatokra, egyszóval szeressük a másikat. Isten joggal várja el tőlünk, hogy a teremtett világban azzal a lelkülettel viszonyuljunk egymáshoz, hisz mindannyian az ő teremtményei vagyunk. Így szólít fel minket a béke és az egység építésére.

Bevezetőjét követően, bemutatta a résztvevőket: Zdenko Grubert, a szabadkai ferences rendház gvárdiánját, Dragan Stokin, pravoszláv papot, Harangozó László, református lelkészt és  Dr. Szöllősi Tibor, temerini plébánost.

Dragan Stokin pravoszláv pap, megköszönte a meghívást és kifejezte háláját, amiért részese lehet a panelbeszélgetésnek. Elmondta, hogy szerinte az ökumenizmus bennünk kezdődik, az egység kulcsa bennünk van, hisz a Jézus Krisztus iránti kapcsolatunk az, amely alapot ad a közös gondolkodásnak. Nélküle sok a keresztény, de kevés a hívő.

„Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.” – az idei ökumenikus imahét üzenetét mutatta be Harangozó László, református lelkész, majd konkrét példákkal alátámasztva mesélt arról, hogy milyen közös tevékenységet folytatnak a református és katolikus fiatalok Szabadkán.

Zdenko Gruber, a szabadkai ferences rendház gvárdiánja arról beszélt, hogy számára milyen csodálatos Szabadka sokszínűsége és hálás, amiért nemcsak az ünnepek örömeit oszthatjuk meg egymással, hanem az egyházak közreműködése, a hétköznapokban is megnyilvánul.

„Nekünk keresztényeknek gondolatainkkal és magatartásunkkal a Krisztusi egység értékeit kell képviselnünk.” - mondta Szöllősi Tibor atya, temerini plébános. Szerinte a feladat nem könnyű, de egyetlen útja az, ha úgy közelítünk a másikhoz, a másként gondolkodó testvérekhez, hogy kiüresítjük önmagunkat és figyelmünket a másikra irányítjuk.

Az est további részében, a hallgatóság is bekapcsolódott a beszélgetés folyamatába. A kérdések és az atyák válaszai alapján leszögezhető, hogy a téma, a mai kor embere számára is időszerű és a közös út keresése mindannyiunknak kötelessége.

Illés Hajnalka / a Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..