home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az egyediség divatos
Szakáll Laura
2023.07.09.
LXXVIII. évf. 27. szám
Az egyediség divatos

A képzőművészet egyre nagyobb teret kap a divatban. Ékszerek, táskák és egyéb kiegészítők készülnek, melyeket egy-egy világhírű művész alkotásai díszítenek. Sok kézműves cipőkre vagy ruhákra is fest.

A csantavéri Kozma Klementina mindig szeretett rajzolni, festeni. Kedveli az egyedi dolgokat, melyekkel szeretteit is gyakran meglepi. A kézművesség több irányzatát kipróbálta már, festett üvegre, vászonra, és gravírozott is.

Néhány éve az édesanyja születésnapjára szeretett volna különleges ajándékot adni, így újdonságba kezdett. Pólóra festett. Majd ezt több ruhadarab követte, születésnapokra és egyéb alkalmakra saját kezűleg díszített pólókat ajándékozott. 2019 óta folyamatosan alkot. Főleg pólókat tesz egyedivé változatos motívumokkal, de nemrég egy overált is megfestett. A festést a népművészettel is ötvözi, kedveli ugyanis az etnomotívumokat. Mint mondja, a textilfestés számára kellemes hobbi, relaxációs folyamat.

— Csantavéren sokan foglalkoznak kézművességgel. Én olyat szerettem volna alkotni, ami különleges, ami még nincs, amivel nem foglalkozik más. Mivel nagyon szeretek rajzolni, festeni, úgy döntöttem, megpróbálok ruhadarabokra festeni. A legelső munkám édesanyám születésnapjára készült, az volt az első próbálkozásom, azon igyekeztem megtapasztalni, miként működik ez a technika. Az ajándék pólóra kalocsai mintát festettem. Akkor még nem tudtam, hogyan fog reagálni a festék, az anyag, illetve hogyan viseli majd el a póló a mosást. Hála istennek, a sors mellém állt, és nagyon szépen működik a dolog.

* Milyen anyagú ruhákra festesz?

— Eddig pamutpólókra festettem, azokkal dolgoztam. Volt nemrég egy overál, mely vékonyabb, vásznas anyag, de azon is nagyon jót mutat a festés. Másmilyen anyaggal még nem próbálkoztam. Könnyű, kis, nyári ruhákkal dolgozom, hiszen leginkább ebben az időszakban viselünk ilyen stílusú öltözéket. A minőség nagyon fontos, került már ugyanis a kezem alá nem megfelelő minőségű anyag, melyen nem lesz tökéletes a minta.

* Hogyan készül el egy póló? Mesélj egy kicsit a munkafolyamatról!

— Ami a mintát illeti, sokat keresgélek, nézem az interneten is az ötleteket. Ha megtetszik egy minta, akár egy kalocsai vagy egy matyó, akkor leülök, és először eldöntöm, a póló közepére, oldalára vagy a kivágáshoz kerüljön-e a minta. Majd szép lassan elkezdem. Ez mind szabad kézzel készül. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy terítő kivarrását, mely ki van drukkolva. Szépen, szabad kézzel, nyugodtan, ceruzával rajzolom fel a mintát, hogy minden akkora méretű legyen, amilyennek lennie kell. Amikor ezzel elkészültem, kezdődhet a festés.

* Milyen festéket kell használni?

— Van speciális, textilre való festék, viszont próbáltam már akrillal is dolgozni, mindkettő beszerezhető. Ügyelni kell a minőségre, vettem már olcsóbb festéket, mely nem volt megfelelő. A száradási időt, mely néhány óra, meg kell adni. Amikor elkezdem a mintát, és kifestem például a zöld részét, meg kell várnom, hogy teljesen megszáradjon, csak utána lehet folytatni. A virágmotívumok színesek, és szívesen használok színeket, de nem zárkózom el az egyszínű mintáktól sem. Fekete pólón a fehér minta jól mutat. Most egy hatalmas pávát festek, mely egy faágon áll. Nem határolódom el semmilyen mintától. Az interneten is rengeteget lehet találni, de saját ötleteim is vannak, kigondolom, lerajzolom, hogy nekem meglegyen, majd csinálom. Most a páván dolgozom, de egy következő póló mintája már megvan a fejemben. Folyamatosan gondolkodom, jönnek az ötletek.

* Alkalmi ruhák is készülhetnek így?

— Ha az anyag megengedi, akkor igen. Úgy gondolom, bármilyen kis minta bármilyen ruhát fel tud élénkíteni.

* Mely korosztály érdeklődik inkább az egyedi darabok, a festett pólók, blúzok iránt?

— Az emberek egyre jobban igénylik a kézművesdolgokat. Ma már nemcsak az idősebbek viselnek ilyen jellegű ruhákat, hanem a fiatalok is. Kiállításon még nem vettem részt, mert ezt munka mellett csinálom, hobbiként, az elkészült ruhadarabokat elajándékoztam az édesanyámnak, keresztanyámnak, barátnőmnek, vagy megrendelésre készültek. Itthon az én saját két blúzom van. Néptáncolok, a csoportvezetőm már mondta, hogy ki kellene állítani a munkáimat, de ez még nem történt meg, viszont nem zárkózom el tőle.

* A festett pólókat hogyan érdemes mosni, mire kell ügyelni, hogy minél tovább szép és élénk maradjon a minta?

— Azt szoktam mondani, hogy ezeket a darabokat csak kézzel mossuk, mert az a legbiztonságosabb. Ne dobjuk be a mosógépbe. Ne nagyon gyűrjük kézi mosás közben, hogy a minta ne törjön, repedjen, mert ha erősebben megcsavarjuk a ruhát, károsodhat a felfestett motívum.

* Mit szeretsz leginkább az alkotás folyamatában?

— Amikor leülök, akkor csak erre koncentrálok, ez kikapcsolódás számomra. A mai rohanó világban kell is, hiszen feltöltődöm általa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..