home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Az édesszájúak Kánaánja
Bíró Tímea
2023.11.05.
LXXVIII. évf. 44. szám
Az édesszájúak Kánaánja

Vince Hajnalka tortái már-már művészeti alkotásoknak számítanak, annyira mutatósak, gyönyörűen kidolgozottak. Nemcsak látványra különlegesek, hanem ízre is, és aki kipróbálta a Tulip Cake by Hajni desszerteket, az nem csupán egyszer hódol ennek az élvezetnek.

— Sokat sürögtem-forogtam anyu mellett a konyhában, aki látta, hogy könnyen megy nekem a tortakészítés. Gyakran lapoztam fel a recepteskönyveket, kísérletezgettem, és tizenöt éves koromban már én sütöttem a tortákat a család részére. Ez akkor bontakozott ki igazán, amikor megszülettek a gyermekeim, és látványos alkotásokat szerettem volna készíteni. Soha nem voltam a modern technológia híve, de a férjem biztatására elkezdtem a YouTube-on videókat nézegetni, és az első torta, melyet elkészítettem az egyik fiam születésnapjára, Villám McQueent formázta meg, szóval rögtön a mély vízbe ugrottam. Három napig készítettem, de nagyon élveztem, és ezzel be is indult a folyamat. Jöttek a gyerekeim ovis szülinapjai, és mind jobban sikerültek a torták. Egy idő után a többi szülő elkezdte kérdezgetni, hogy hol csináltattam őket, majd miután megmondtam, hogy én sütöttem, elkezdtek rendelni. Természetesen volt bennem félelem, hogy mi van, ha nem sikerül a megrendelt torta, vagy esetleg szállítás közben megsérül, de most már ez is bejáródott, úgyhogy most már 25-30 kilométert is utaztatom a műveimet. Elvégeztem néhány tanfolyamot is, mert úgy éreztem, hogy szeretném elmélyíteni a tudásomat — mesélt a kezdetekről a palicsi, kétgyermekes édesanya.

Hajnalka 2018 óta süt rendszeresen tortákat, és 2021 óta hivatásszerűen űzi ezt a mesterséget. A konyhájában készült finomságait akár laktózérzékenyek is fogyaszthatják, vannak ugyanis olyan torták, amelyek növényi tejszínnel készülnek. Tortái amiatt is különlegesek, hogy több nap tárolás után sem szárad ki a piskótájuk, illetve nem túl édesek, emiatt nem veszik el a krém és a gyümölcs íze sem.

— A legkisebb tortám hat-, a legnagyobb pedig ötvenszeletes, ha nem emeletesről van szó. Egyszer elvállaltam egy négyemeletes esküvői torta elkészítését, jól sikerült, de nagy volt bennem a félelem, hogy összedől, ekkor el is döntöttem, hogy maximum háromemeletest vállalok a jövőben, ebből 140 szelet jön ki. Most már beállt a rendszer, hogy mikor sülnek a piskóták, mikor készülnek a krémek, és értelemszerűen az utolsó fázis a díszítés, mely néhány órát vesz igénybe, és a munkának ezt a részét élvezem a legjobban. Havonta 40-50 tortát készítek, persze vannak intenzívebb időszakok, mint például a május, amikor több megrendelés érkezik az elsőáldozások, bérmálkozások, ballagások miatt, illetve a január és a február a passzívabb időszak, hiszen ekkorra mindenki eltelik az édességekkel. Szeretem, ha legalább egy héttel korábban leadják a rendelést, hogy ne legyen kapkodós az elkészítés.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig a csokitorta a legnépszerűbb, de nem sokkal maradnak le a gyümölcsösek, illetve az utóbbi időben igen közkedvelt a sós karamella íz. A díszítést illetően a határ a csillagos ég, nagyon sokféle kérés érkezik a megrendelőktől, mely gyakran állítja kihívás elé a tortakészítőt, de számára éppen ez a munka legizgalmasabb része, hogy vajon sikerül-e teljesíteni a kívánságot.

— Szeretek kísérletezni, örülök, ha új dologban próbálhatom ki magam, az pedig különösen jólesik és motivál, ha a vásárlóim elégedettek, és arról számolnak be, hogy az utolsó szeletig elfogyott a torta. Általában a Facebookon érkeznek a felkérések, a Tulip Cake by Hajni oldalon, ahová rendszeresen feltöltöm a munkáimról készült fotókat. A jövőben szeretnék egy cukrászdát nyitni Palicson, mert úgy érzem, ezáltal még gazdagabb lenne ez a gyönyörű település. Mindenképp egy kisebb, hangulatos, beülős cukrászdában gondolkodom, ahol az ember megpihenhet, és ehet egy finom tortaszeletet, mely, azt hiszem, időnként mindenkinek kijár.

Vince Hajnalka felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..