home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„Az édenkert nincs többé!”
Tóth Péter
2019.02.14.
LXXIV. évf. 6. szám
„Az édenkert nincs többé!”

A davosi Világgazdasági Fórumot sokan egyszerűen csak a globalizáció megtestesülésének tekintik. Ehhez képest az idén a globális elit többnyire távol maradt. Ez sokféleképp felfogható, és egyáltalán nem biztos, hogy bármit is keresni kell mögötte.

Trump az amerikai kormányzati leállás és a mexikói fal körül kialakult vita miatt lemondta a találkozót, Kína sem képviseltette magát, Theresa May és Emmanuel Macron pedig azóta is otthon próbálja csillapítani a kedélyeket. A globalizáció térhódítása ilyen szempontból lokális problémák születéséhez vezetne? Akár így is tekinthetünk a folyamatokra, de mindez nyilván még ennél is sokkal bonyolultabb.

Érdekes például a kriptovaluták szempontjából vizsgálni Davost. A múlt évi világcsúcs ugyanis valójában nem is szólt másról, mint a bitcoinról, illetve a társairól. A városok utcái is ezt tükrözték, hiszen tele voltak blokklánc alapú startupokat hirdető plakátokkal. Szinte mindenki a kriptopénzekről és a decentralizált gazdaság eljöveteléről beszélt. Abból a perspektívából persze valóban úgy tűnt, hogy a jövő megkezdődött. Aztán az idénre kiderült, hogy mégsem? Nehéz megítélni, hogy a kriptopénz a jövő zenéje-e, vagy csak a világunk éretlen még rá, vagy pedig a történelem csupán egy utópisztikus próbálkozásként fogja jegyezni.

A Davosból érkező hírek azt mutatták, hogy az idén már a világgazdasági hangulat is komorabb. Egyre többen tartanak egy újabb világválságtól, továbbá a politikai helyzet is egyre bonyolódik. Klaus Schwab, a fórum kitalálója és házigazdája szerint a globalizáció jó ugyan, de a globális pénzügyi válság óta eltelt évtized egyenlőtlen és lassú fellendülése miatt a társadalmak jelentős része elégedetlen a politikusokkal, a globalizációval és a teljes gazdasági rendszerrel is. Vajon ez lehet az oka a nagyvárosokat szinte kivétel nélkül érintő tiltakozáshullámoknak is? Részben valószínűleg igen, másrészt sokan próbálják különféle indíttatásokból manipulálni a hangulatot. Valójában nem is új ez a jelenség. Egy divatos kifejezéssel élve, a hibrid hadviselés részévé vált.

A SAP-Qualtrics nevű német céget bízták meg azzal, hogy a Világgazdasági Fórum számára felmérést készítsen a világ népeinek a globalizációról alkotott véleményéről. A reprezentatív kutatás készítői a világ 29 országban összességében mintegy 10 000 embert kérdeztek meg. A válaszok a világ bizonyos térségeiben jelentősen eltértek egymástól. Ez valójában borítékolható is volt. Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a globalizáció nyerteseinek tekinthető ázsiaiak sokkal pozitívabban értékelik a belőle eredő, illetve az általa generált folyamatokat, mint a globalizáció veszteseinek tekinthető európaiak. A két dolog egyébként szorosan összefügghet egymással, hiszen az európaiak valójában azért vesztesei a globalizációnak, mert versenyezniük kell a náluk sokkal alacsonyabb bérért dolgozó ázsiaiakkal. Ezt viszont nyíltan nem mondták ki Davosban. Sőt! Az amerikai elnököt kritizálták, amiért az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalásával valójában ezt a gondot helyezné előtérbe.

Érdekes még megemlíteni, hogy a kilencvenkét éves Sir David Attenborough is felszólalt Davosban. Az ismert természetfilmes arra figyelmeztetett, hogy az emberi tevékenység következtében a világ egy új szakaszba lépett, mely alááshatja civilizációnkat. Mint mondta, ő még a holocén földtörténeti korban született — ez a mögöttünk álló 12 000 éves periódus, melyet a klimatikus viszonyok relatív stabilitása jellemzett. Ez tette lehetővé, hogy őseink letelepedjenek, gazdálkodjanak, civilizációkat hozzanak létre. Így alakulhatott ki a gondolatok és javak cseréje, mely végül azzá a globálisan összekapcsolt fajjá tett bennünket, amely most vagyunk. A klimatikus stabilitás azonban mára megszűnt. Az édenkert nincs többé, fogalmazott. Hozzátette, őt is meglepte, milyen gyorsasággal sérül a környezet. Olyan folyamatok indultak el, amelyek nyomán a következő néhány esztendő az azt követő több ezer évet is meghatározhatja. Úgy véli, meg kell változtatni a jelenlegi gazdasági modelleket.

A Világgazdasági Fórum idejére szokás megjelentetni a Globális kockázatok című felmérés eredményeit. Az idei jelentés szerint a környezeti fenyegetések számítanak a legnagyobb veszélynek a világgazdaságra. Egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a témában az országok közti együttműködés nem hogy javulna, de folyamatosan romlik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..