Az avignoni hídon
Dr. Csermák Zoltán
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Az avignoni hídon

Minden nemzet dalkincsében vannak nóták, melyek idővel közhellyé válnak. Ilyen az oroszoknak a Kalinka, kalinka, a spanyoloknak az Y viva España!, a franciáknak pedig a Sur le Pont d'Avignon (Az avignoni hídon).

A francia kultúra mindig közel állt hozzám, és magam is gyakran harsogtam az ismert sorokat: „Készen áll már a híd, táncot járnak Avignonban / Készen áll már a híd, körtánc járja a hídon.” A dal eredete a XV. századra nyúlik vissza, s a Franciaországban annyira divatos körtáncot nem is a hídon, hanem a híd alatt ropták kicsik és nagyok, a dal eredetije is Az avignoni híd alatt címre hallgatott. A dalocska élte a maga provinciális életét, mígnem a neves francia szerző, Adolphe Adam bele nem szőtte 1853-ban a Le Sourd ou l'Auberge plein (A süket, avagy telt ház a fogadóban) című háromfelvonásos vígoperájába. A művet később a szerző átdolgozta, az 1876-ban bemutatott daljáték már Az avignoni hídon címet kapta.

E francia sláger is hozzájárult ahhoz, hogy 1980-ban feleségemmel ellátogattunk a Rhône folyó partján épült városba. Természetesen első utunk a nevezetes átkelőhöz vezetett. A XII. században épített híd megszenvedte az árvizeket, az 1668-beli katasztrófa után már nem is építették újjá, csonka állapotában vált szimbólummá, a turisták kedvenc úti céljává.


Avignoni híd

A kevésbé nótás, de a történelmet szeretők számára Avignon az ellenpápák városaként ismert. 1378 és 1417 között hét ellenpápa választotta Avignont székhelyéül, míg végül a római pápa csapatai tizenhét hónapos ostrommal el nem foglalták. Ennek nyomán a város legjelentősebb műemléke a pápai palota. Inkább erődítményhez hasonlítanám a régi palotából s az új palotából álló, 15 000 négyzetméteres épületegyüttest. A betérőt megérinti a történelem, az ellentmondás termében ülésezett egykor a szentszéki bíróság, a pápai kápolna leghíresebb darabja az 1,97 méteres oltárkő, ez az akkori mértékegység, az avignoni rőf etalonja volt. A városban órákig, sőt napokig lehet sétálni, gazdag múzeumi kínálatából a Calvet Múzeum avignoni primitívek festőirányzatú képeit érdemes megemlíteni.

Az Avignoni Fesztivált, az egyik legrangosabb modern színházi seregszemlét 1947-ben a legendás színész-rendező, Jean Vilar alapította. A több tucat helyszín közül természetesen a pápai palota udvara a leghíresebb, széksoraiban mintegy kétezer színházrajongó foglalhat helyet. Egyébként a háromhetes eseménysorozatot több mint 700 000 néző látogatta meg az elmúlt évben. A fesztivál egyúttal színházi fórum is, melyen neves kulturális szakemberek vitatják meg a színházi élet eseményeit, a teátrumok jövőjét. Az idei eseménysorozat július 7-én kezdődik, akiket esetleg érdekel a sokrétű program, azok az alábbi linken tájékozódhatnak.


Avignon — pápai palota


Avignoni Fesztivál

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene füleimnek rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..