Az ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek Muzslyán
Borbély Tivadar
2019.11.02.
LXXIV. évf. 44. szám

November 2-án emlékezett meg Muzslya helyi közösség tanácsa és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) muzslyai helyi szervezete az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett áldozatokról annál az emléktáblánál, amelyet a helyi közösség tanácsa 2009-ben állíttatott hat helybeli magyar ártatlan áldozat emlékére, akiket 1944 őszén végeztek ki.

Az ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek Muzslyán

Az emléktáblánál Táborosi György jóvoltából elhangzott a Himnusz, Rontó Kata és Süveg Emma, a Szervó Mihály Általános Iskola tanulóinak köszönhetően az egybegyűltek alkalmi szavalatot hallhattak, majd mgr. Hallai Zoltán, nyugalmazott helytörténész megemlékező beszédében kiemelte, hogy nagyon kevesen vannak most közöttünk olyanok, akiknek saját, személyes emlékeik vannak, és többen akik szüleik elbeszéléseiből tudnak arról, hogy mi történt 1944 őszén, a felszabadulás zűrös napjaiban és a rákövetkező időszakban.

— Már a puszta tény, hogy valaki magyarnak vallotta magát, elegendő volt ahhoz, hogy áldozata legyen ezeknek a megtorlásoknak — mondta mgr. Hallai Zoltán.

A temetőben megtartott beszéd után Varga Zoltán atya gyászmisét szolgáltatott, majd az áldozatok nevét őrző síremléknél a hozzátartozók, a rokonok és az ismerősök mellett koszorút helyeztek el a VMSZ, az MNT és a helyi közösség tanácsának képviselői is. Előtte az emlékező közösség lerótta kegyeletét a II. világháborúban elesett helybeli harcosainak emlékművénél is.


A szerző felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg HÍREK KÉPEKBEN rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..