home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az aracsi pusztatemplom visszavár
Zséli Ágnes
2021.07.13.
LXXVI. évf. 27. szám
Az aracsi pusztatemplom visszavár

A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében egy csaknem ötvenfős csapat, fiatalok és idősek együtt zarándokoltak el a magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyéhez, az aracsi pusztatemplomhoz. A tizenhatodik alkalommal megtartott eseményt az idén a nemzeti újrakezdés évének jegyében hívták életre.

Már a kora reggeli órákban szép számban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára-templom udvarában mindazok, akik ezen a napon együttesen szerették volna ünnepelni a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyet. Egyesek gyalogosan, mások személygépkocsival vagy kerékpárral érkeztek a pusztatemplomhoz. Az 5 kilométeres dűlőúton haladva legtöbbjük Istenhez fohászkodott.

Az adai Kossuth Lajos, a zarándoklat rendszeres résztvevője, mint minden évben, az idén is több mint 100 kilométert kerékpározott. Egyesek első alkalommal látogatták meg a szent helyet, de akadtak olyanok is, akik a bánáti faluban születtek, így a pusztatemplom az életük részévé vált. A törökbecsei Farkas Cseh Csilla például három csemetéjével zarándokolt, a törökbecsei szálakkal bíró dr. Csillagh Sándor pedig két társával Hódmezővásárhelyről érkezett. Sándor most járt itt először, és ezzel egy régi álma valósult meg:

— A hetvennégy évem ellenére jólesett ez a séta, és megmondom őszintén, a csíksomlyói búcsúra minden magyarnak legalább egyszer el kell mennie, de ide is érdemes eljönni, mert ez a templom még romjaiban is gyönyörűséges.

Az aracsi pusztatemplom visszavár nevű eseményre Törökbecsén, valamint a magyarországi Hódmezővásárhelyen kívül Vajdaság számos településéről érkeztek zarándokok, a többi közt Muzslyáról, Nagybecskerekről, Temerinből, Adáról, Zentáról, Bácsföldvárról, Padéról, Óbecséről, Péterrévéről.

— A romtemplom falai között szervezett Háló-találkozó erősíti a közösséget, az emberek közötti kapcsolatot, melyet a résztvevők a későbbiekben is tovább ápolnak — emelte ki Halmai Tibor fő szervező, a Délvidéki Háló Mozgalom vezetője.

A helyszíni misét dr. Horváth László földvári plébános celebrálta. A program ebéddel, a délutáni órákban pedig íjászattal, családias hangulatú társalgással és közös énekléssel folytatódott.

Vajdaságban legközelebb augusztus 20-ától 22-éig szerveznek Kárpát-medencei Ifjúsági Háló-találkozót, a szabadkai diákotthonban.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..