home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az anyaország nem felejtette el a szórványmagyarságot
Tóth Lívia
2005.08.03.
LX. évf. 31. szám
Az anyaország nem felejtette el a szórványmagyarságot

Megbeszélés Tordán Szabó Attila fotójaTordán kezdte meg a szórványban tett többnapos látogatását Szabó Vilmos, a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és dr. Szabó Béla, a Határon Túli Magyarok Hivatalának megbízott elnöke, ajándékba pedig számítógépet és nyomtatót vi...

Megbeszélés Tordán Szabó Attila fotója

Tordán kezdte meg a szórványban tett többnapos látogatását Szabó Vilmos, a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és dr. Szabó Béla, a Határon Túli Magyarok Hivatalának megbízott elnöke, ajándékba pedig számítógépet és nyomtatót vittek a helyi közösségnek. A bánsági településen a vendégeket Dobai János, a VMSZ alelnöke, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke, a program egyik házigazdája, Dudás Károly, a VMSZ alelnöke, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, dr. Lódi Gábor, a Tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke fogadta. A beszélgetésen három község (Törökbecse, Magyarcsernye és Begaszentgyörgy) magyar településeinek a képviselői voltak jelen.
Dobai János a bevezetőjében kiemelte, nagy reménnyel és elvárással tekintenek a találkozóra, hiszen először jár ilyen rangos küldöttség a szórványban. Jó alkalom lesz ez arra, hogy felmérjék az igényeket és a szükségleteket, hiszen a területen élő magyarok úgy érzik, elhanyagolja és magukra hagyja őket a Délvidéken tömbben élő magyarság és az anyaország egyaránt. Ezeknek a községeknek a többségében nemcsak az nehezíti a helyzetet, hogy a radikálisok vannak hatalmon, hanem az elmaradott gazdasági körülmények is. Az illetékeseknek abban is segítséget kellene nyújtaniuk, hogy a magyar vállalkozók és beruházók eljussanak ezekre a vidékekre is.
A beszámolókból kiderült, hogy a pénzhiány mindenhol nagyon megnehezíti a tevékenységet, de fontos lenne a művelődési házak, könyvtárak felszereltségének a javítása és az oktatási intézmények korszerűsítése is. Az általános iskolák esetében kitűnt, hogy a magyar szaktanárok hiánya mellett Magyarittabén és Tordán az önállósulásért is küzdenek. Szóba került az is, hogy a tartományi kormány várhatóan fedezi a Pusztatemplomon szükséges minimális konzerválási munkálatok költségeit, de az állagának fenntartása érdekében anyaországi forrásokra is szükség lenne.
A megbeszélés ismételten felmerülő témája volt a Szülőföld Program, annál is inkább, mivel a találkozó megkezdésének napjával egybeesett Budapesten a Szülőföld Alap Tanácsának a megalakulása. Valamennyi jelenlévő hangsúlyozta: sokat várnak ettől a támogatási formától, és bíznak abban, hogy a szórvány kiemelt helyet kap a keret eszközeinek a felosztásában.
Délvidéki, bánsági körútjának második napján Szabó Vilmos politikai államtitkár és dr. Szabó Béla, a HTMH megbízott elnöke Nagybecskereken megtekintette a Miasszonyunkról elnevezett Iskolanővérek Kollégiumát, Muzslyán pedig az Emmausz fiúkollégiumot és a helybeli általános iskolát, valamint látogatást tettek msgr. Huzsvár László bánsági megyés püspöknél is. Gizella nővér a HTMH-tól kapott korszerű fénymásolót köszönte meg, Varga Zoltán szalézi szerzetes viszont az öt számítógépet. A küldöttség zártkörű megbeszélést folytatott a muzslyai helyi közösség vezetőivel, majd a Magyar Házban találkozott a helybeli és a nagybecskereki civil szervezetek képviselőivel.
A délutáni órákban az árvíz sújtotta Káptalanfalván a lakosság apraja-nagyja felsorakozott az államtitkár úr fogadására. A víz levonulása után szinte mindenki visszatért a hajlékába, a településen jelenleg 93-an élnek. Ismételten köszönetet mondtak a nehéz időszakban nyújtott támogatásért a nagybecskereki tejgyárnak és a nezsényieknek, valamint Koncz Tibor bókai plébánosnak és a Caritasnak. Az egyház biztosította számukra a télre szükséges alapvető élelmiszereket, de örömmel újságolták azt is, hogy várhatóan már napokon belül megkezdődik 18 ház újjáépítése.
Kisoroszon Szabó Vilmos államtitkár Talpai Sándorral, a helybeli Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnökével bensőséges műsor keretében megnyitotta a tájházat, majd a helyi közösség épületében megbeszélést folytatott a szajáni, nagykikindai és kisoroszi civil szervezetek képviselőivel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..