Az anyaország is támogatja Topolya község fejlődését
Kartali Róbert
2021.03.23.
LXXVI. évf. 11. szám
Az anyaország is támogatja Topolya község fejlődését

Az elmúlt évek során a magyar közösségek Kárpát-medence-szerte meg tudták erősíteni a politikai intézményrendszerüket. Így történt ez Vajdaságban is, ahol a VMSZ, az MNT és a magyarok által vezetett önkormányzatok stratégiai szövetségesei Magyarországnak, illetve a magyar kormánynak — emelte ki pénteken vajdasági látogatása során Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki a nemzeti újrakezdés éve jegyében számos anyaországi támogatásból megvalósuló beruházást tekintett meg Topolyán és a községhez tartozó falvak területén.

A program első állomása Zentagunarason volt, majd Székelytornyoson (Svetićevo), Gunarason és Bácskossuthfalván folytatódott, végül pedig a topolyai építkezéseket járták be az esemény résztvevői. A küldöttség tagja volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is, a házigazda szerepét pedig Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere töltötte be.


A bácskossuthfalvi könyvtár megnyitója

A nemzeti újrakezdés évében nem határoztak meg tematikus programot, viszont az év tizenkét hónapjára egy-egy témát választottak ki a hónap mottójául. Január a sport, február a gyermekegészségügy, március pedig — tekintettel nemzeti ünnepünkre is — a közösségek hónapja — összegezte nyilatkozatában Potápi Árpád János. Mint mondta, ma magyarnak lenni elsősorban nem származás, hanem vállalás kérdése. — A közelgő Kárpát-medencei népszámlálásokra is gondolva büszkén vállaljuk mindenhol a magyarságunkat, már csak azért is, mert az elmúlt években a magyar közösségek bizonyították azt, hogy fontos politikai tényezők azokban az utódállamokban, ahol élnek. A magyarok Vajdaságban nem turisták, hanem őshonos nemzeti közösség, 1100 éve itt élünk, valljuk büszkén hazánknak ezt a tájat a következő évtizedekben, évszázadokban. 2020 a nemzeti összetartozás éve volt, ebben az esztendőben próbáltuk rendezvényekkel, megemlékezésekkel bizonyítani azt, hogy az elmúlt száz év kitartása nem volt hiábavaló. Minden történelmi nehézség ellenére a magyarság megmaradt, és mindenhol olyan erős közösségeink vannak, amelyek tovább tudnak élni, és a következő évtizedekben is virágzóak lesznek. Viszont ehhez szükséges volt az, hogy az elmúlt tíz évben közös erőfeszítésekkel, célmeghatározásokkal és -megvalósításokkal olyan eredményeket értünk el, amelyek azt bizonyítják, hogy a mi szüleinknek és nagyszüleinknek a kitartása nem volt hiábavaló. Azt gondolom, ha ők láthatnák, hogy mi az elmúlt években mit tettünk, akkor büszkén néznének vissza erre a nemzedékre, mert a magyarság még soha nem volt olyan erős, mint most. Reméljük, hogy ezt az egységet minden nehézség ellenére meg tudjuk tartani, és 2021-ben a járványt közösen legyőzve valóban a nemzeti újrakezdés évéről beszélhetünk.

Zentagunarason a Művelődési Ház megléte és annak felújítása közösségi sikernek számít, az épületet ugyanis a privatizáció során eladták, és csak 2019-ben sikerült visszavásárolni. A tervek szerint itt egy kistérségi kulturális központ működik majd. Sípos Hajnalka, Zentagunaras Helyi Közössége Végrehajtó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, az önkormányzat 3 millió dinárt, a helyi közösség 3,1 millió dinárt irányzott elő, az anyaországi forrásokból pedig 5 millió forintot folyósítottak a felújítási munkálatokra.

Székelytornyoson megkoszorúzták a bukovinai székely telepesek emlékét őrző haranglábat, melyet 2019-ben újítottak fel a Magyar Nemzeti Tanács segítségével. A harangláb azoknak a székelyeknek az emlékét őrzi, akik 1942 és 1945 között éltek a mai Svetićevo területén.

Gunarason a Dózsa György Általános Iskola felújított tornatermét tekintették meg. Csikós Hermina iskolaigazgató elmondása szerint az 1 379 000 dinár értékű magyarországi segítséggel sikerült felújítani a tornaterem fűtését, melyet így rákapcsolhattak az iskola meglévő gázrendszerére. A tetőszerkezet korábbi felújítása az MNT, a tartományi oktatási titkárság, az önkormányzat és a helyi közösség támogatásából valósult meg. Potápi Árpád János a látogatás alkalmával átadott egy sporteszközökből álló ajándékcsomagot is.

A bácskossuthfalvi könyvtár teljes körű felújítását mintegy 20,5 millió forinttal támogatta az anyaország. A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárhoz tartozó, kívül-belül megújult fiókkönyvtárat Potápi Árpád János, valamint Pásztor István és Hajnal Jenő ünnepélyes szalagátvágással adta át rendeltetésének.

— Az elkövetkező évek tevékenységével bizonyítanunk kell, hogy a bizalom, amelyet irányunkban tanúsítottak azok, akik lehetővé tették ezt a csodát, nem volt alaptalan — emelte ki Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója. Mint mondta, az épületben megújult a padlózat, a fűtés, a világítás és a bútorok is. A betérőket kellemes hangulatú olvasósarok várja. A belsőépítészeti megoldások Tölgyesi Hédi munkáját dicsérik.

Potápi Árpád János pingpongasztalt és hozzá tartozó felszerelést is ajándékozott az Id. Kovács Gyula Általános Iskolának. Mint rámutatott, szerte a Kárpát-medencében több mint 1500 iskolában adtak át hasonló sportszercsomagokat.

— Az asztalitenisznek hagyománya van a helyi iskolában, de az elmúlt időszakban elöregedtek a meglévő sporteszközök — mondta Crnkovity Gábor igazgató. Hozzátette, az iskola nem először részesült anyaországi támogatásban, korábban megújult az informatikaterem, korszerűsítették a fűtési rendszert és az iskola konyháját is.

Bácskossuthfalván nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából megkoszorúzták a Kossuth Lajos-szobrot, majd a program Topolyán folytatódott, ott a helyi építkezéseket járták be. Zsemberi János, a topolyai TSC Labdarúgóklub elnöke vezetésével megtekintették az épülő stadiont, valamint a TSC Labdarúgó-akadémia új épületkomplexumát.

— A közösségformálás egyik legfontosabb eszköze, hogy támogatjuk a sportot, mely egy olyan lehetőség — főleg a gyerekek és a fiatalság tekintetében —, amely erős közösségeket hoz létre, és számunkra az nagyon fontos, hogy a magyar nemzeti sportot meg tudjuk erősíteni. Nem csupán Magyarországon, hanem külhonban is, ennek egyik ékes példája az, ami itt, Topolyán zajlik — hallottuk Potápi Árpád Jánostól, aki ezután hozzátette, örül annak, hogy az építkezés jó ütemben halad, és reméli, hogy ezeket a lehetőségeket ki tudják majd használni a magyar fiatalok.


Az épülő topolyai stadion

— Topolya község fejlődése szempontjából kiemelkedően fontosak Magyarország Kormányának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a Prosperitati Alapítványnak a támogatásai is. Mindezek lehetővé teszik az életminőség javulását a községben — fűzte hozzá a már elhangzottakhoz Szatmári Adrián, Topolya polgármestere. — A következő nagy beruházás a hotel épülete, ezt a projektumot is az anyaország segítségével tudjuk megvalósítani. Az épület egyik része kollégiumnak lesz kialakítva, 59 férőhellyel, a másik részét pedig közigazgatási, művelődési tartalommal töltjük fel. A beruházás összértéke 440 millió dinár, ebből 333 milliót tesz ki Magyarország Kormányának támogatása.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a magyarok a járványhelyzetben is bizonyították, sikerült úgy megerősíteni a közösségeiket a Kárpát-medencében és a világban mindenhol, hogy ez a kapocs kiállja az idő próbáját. Ebben a nehéz időszakban is nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlenegy magyart sem hagynak magára, és minden magyarra odafigyelnek, éljen akár Magyarországon, a Kárpát-medencében, vagy pedig a diaszpórában. Egyúttal arra is biztatott mindenkit, vegye fel a védőoltást, hogy az élet mihamarabb visszatérjen a normális kerékvágásba.

Fényképezte: Kartali Róbert

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..