home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az anyaország is támogatja Topolya község fejlődését
Kartali Róbert
2021.03.23.
LXXVI. évf. 11. szám
Az anyaország is támogatja Topolya község fejlődését

Az elmúlt évek során a magyar közösségek Kárpát-medence-szerte meg tudták erősíteni a politikai intézményrendszerüket. Így történt ez Vajdaságban is, ahol a VMSZ, az MNT és a magyarok által vezetett önkormányzatok stratégiai szövetségesei Magyarországnak, illetve a magyar kormánynak — emelte ki pénteken vajdasági látogatása során Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki a nemzeti újrakezdés éve jegyében számos anyaországi támogatásból megvalósuló beruházást tekintett meg Topolyán és a községhez tartozó falvak területén.

A program első állomása Zentagunarason volt, majd Székelytornyoson (Svetićevo), Gunarason és Bácskossuthfalván folytatódott, végül pedig a topolyai építkezéseket járták be az esemény résztvevői. A küldöttség tagja volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is, a házigazda szerepét pedig Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere töltötte be.


A bácskossuthfalvi könyvtár megnyitója

A nemzeti újrakezdés évében nem határoztak meg tematikus programot, viszont az év tizenkét hónapjára egy-egy témát választottak ki a hónap mottójául. Január a sport, február a gyermekegészségügy, március pedig — tekintettel nemzeti ünnepünkre is — a közösségek hónapja — összegezte nyilatkozatában Potápi Árpád János. Mint mondta, ma magyarnak lenni elsősorban nem származás, hanem vállalás kérdése. — A közelgő Kárpát-medencei népszámlálásokra is gondolva büszkén vállaljuk mindenhol a magyarságunkat, már csak azért is, mert az elmúlt években a magyar közösségek bizonyították azt, hogy fontos politikai tényezők azokban az utódállamokban, ahol élnek. A magyarok Vajdaságban nem turisták, hanem őshonos nemzeti közösség, 1100 éve itt élünk, valljuk büszkén hazánknak ezt a tájat a következő évtizedekben, évszázadokban. 2020 a nemzeti összetartozás éve volt, ebben az esztendőben próbáltuk rendezvényekkel, megemlékezésekkel bizonyítani azt, hogy az elmúlt száz év kitartása nem volt hiábavaló. Minden történelmi nehézség ellenére a magyarság megmaradt, és mindenhol olyan erős közösségeink vannak, amelyek tovább tudnak élni, és a következő évtizedekben is virágzóak lesznek. Viszont ehhez szükséges volt az, hogy az elmúlt tíz évben közös erőfeszítésekkel, célmeghatározásokkal és -megvalósításokkal olyan eredményeket értünk el, amelyek azt bizonyítják, hogy a mi szüleinknek és nagyszüleinknek a kitartása nem volt hiábavaló. Azt gondolom, ha ők láthatnák, hogy mi az elmúlt években mit tettünk, akkor büszkén néznének vissza erre a nemzedékre, mert a magyarság még soha nem volt olyan erős, mint most. Reméljük, hogy ezt az egységet minden nehézség ellenére meg tudjuk tartani, és 2021-ben a járványt közösen legyőzve valóban a nemzeti újrakezdés évéről beszélhetünk.

Zentagunarason a Művelődési Ház megléte és annak felújítása közösségi sikernek számít, az épületet ugyanis a privatizáció során eladták, és csak 2019-ben sikerült visszavásárolni. A tervek szerint itt egy kistérségi kulturális központ működik majd. Sípos Hajnalka, Zentagunaras Helyi Közössége Végrehajtó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, az önkormányzat 3 millió dinárt, a helyi közösség 3,1 millió dinárt irányzott elő, az anyaországi forrásokból pedig 5 millió forintot folyósítottak a felújítási munkálatokra.

Székelytornyoson megkoszorúzták a bukovinai székely telepesek emlékét őrző haranglábat, melyet 2019-ben újítottak fel a Magyar Nemzeti Tanács segítségével. A harangláb azoknak a székelyeknek az emlékét őrzi, akik 1942 és 1945 között éltek a mai Svetićevo területén.

Gunarason a Dózsa György Általános Iskola felújított tornatermét tekintették meg. Csikós Hermina iskolaigazgató elmondása szerint az 1 379 000 dinár értékű magyarországi segítséggel sikerült felújítani a tornaterem fűtését, melyet így rákapcsolhattak az iskola meglévő gázrendszerére. A tetőszerkezet korábbi felújítása az MNT, a tartományi oktatási titkárság, az önkormányzat és a helyi közösség támogatásából valósult meg. Potápi Árpád János a látogatás alkalmával átadott egy sporteszközökből álló ajándékcsomagot is.

A bácskossuthfalvi könyvtár teljes körű felújítását mintegy 20,5 millió forinttal támogatta az anyaország. A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárhoz tartozó, kívül-belül megújult fiókkönyvtárat Potápi Árpád János, valamint Pásztor István és Hajnal Jenő ünnepélyes szalagátvágással adta át rendeltetésének.

— Az elkövetkező évek tevékenységével bizonyítanunk kell, hogy a bizalom, amelyet irányunkban tanúsítottak azok, akik lehetővé tették ezt a csodát, nem volt alaptalan — emelte ki Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója. Mint mondta, az épületben megújult a padlózat, a fűtés, a világítás és a bútorok is. A betérőket kellemes hangulatú olvasósarok várja. A belsőépítészeti megoldások Tölgyesi Hédi munkáját dicsérik.

Potápi Árpád János pingpongasztalt és hozzá tartozó felszerelést is ajándékozott az Id. Kovács Gyula Általános Iskolának. Mint rámutatott, szerte a Kárpát-medencében több mint 1500 iskolában adtak át hasonló sportszercsomagokat.

— Az asztalitenisznek hagyománya van a helyi iskolában, de az elmúlt időszakban elöregedtek a meglévő sporteszközök — mondta Crnkovity Gábor igazgató. Hozzátette, az iskola nem először részesült anyaországi támogatásban, korábban megújult az informatikaterem, korszerűsítették a fűtési rendszert és az iskola konyháját is.

Bácskossuthfalván nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából megkoszorúzták a Kossuth Lajos-szobrot, majd a program Topolyán folytatódott, ott a helyi építkezéseket járták be. Zsemberi János, a topolyai TSC Labdarúgóklub elnöke vezetésével megtekintették az épülő stadiont, valamint a TSC Labdarúgó-akadémia új épületkomplexumát.

— A közösségformálás egyik legfontosabb eszköze, hogy támogatjuk a sportot, mely egy olyan lehetőség — főleg a gyerekek és a fiatalság tekintetében —, amely erős közösségeket hoz létre, és számunkra az nagyon fontos, hogy a magyar nemzeti sportot meg tudjuk erősíteni. Nem csupán Magyarországon, hanem külhonban is, ennek egyik ékes példája az, ami itt, Topolyán zajlik — hallottuk Potápi Árpád Jánostól, aki ezután hozzátette, örül annak, hogy az építkezés jó ütemben halad, és reméli, hogy ezeket a lehetőségeket ki tudják majd használni a magyar fiatalok.


Az épülő topolyai stadion

— Topolya község fejlődése szempontjából kiemelkedően fontosak Magyarország Kormányának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a Prosperitati Alapítványnak a támogatásai is. Mindezek lehetővé teszik az életminőség javulását a községben — fűzte hozzá a már elhangzottakhoz Szatmári Adrián, Topolya polgármestere. — A következő nagy beruházás a hotel épülete, ezt a projektumot is az anyaország segítségével tudjuk megvalósítani. Az épület egyik része kollégiumnak lesz kialakítva, 59 férőhellyel, a másik részét pedig közigazgatási, művelődési tartalommal töltjük fel. A beruházás összértéke 440 millió dinár, ebből 333 milliót tesz ki Magyarország Kormányának támogatása.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a magyarok a járványhelyzetben is bizonyították, sikerült úgy megerősíteni a közösségeiket a Kárpát-medencében és a világban mindenhol, hogy ez a kapocs kiállja az idő próbáját. Ebben a nehéz időszakban is nyilvánvalóvá vált, hogy egyetlenegy magyart sem hagynak magára, és minden magyarra odafigyelnek, éljen akár Magyarországon, a Kárpát-medencében, vagy pedig a diaszpórában. Egyúttal arra is biztatott mindenkit, vegye fel a védőoltást, hogy az élet mihamarabb visszatérjen a normális kerékvágásba.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..