Az angyali csend

Az angyali csend

Advent első vasárnapján kiterítettük a reklámújságot a szoba közepére, ráhelyeztük a szerszámokat, eszközöket, és elkezdődött az adventi koszorú elkészítése.

Egy kedves ismerős meglepett bennünket fenyőágakkal, becsempészve a természetet az otthonunkba. Piros masnit, mécseseket kapott a koszorú, és ügyeltünk rá, hogy minden érzékszervünkkel részt vegyünk az asztali dísz készítésében.

Az orrunkba szálló teagőz és a csend töltötte ki a szobát. A várva várt csend. Vasárnap nem szeretek vendégségbe menni, és nem szeretem, ha vendégségbe jönnek, az adventvasárnapok pedig még jobban megerősítik bennem ezt a vágyat, kimerevítik a csendet. A szerényen pislákoló gyertyaláng előtt könyv a kézben, téli sportok a tévében, miközben a sárga leves fő a tűzhelyen.

Ahogy múlnak az évek, mintha egyre jobban megőrülne az élet decemberben. Az év egyik legszebb hónapja, mely mégis átbillent rohanásba, idegeskedésbe, félelembe, hogy lesz-e elég pénzünk ajándékra, jut-e elég hús a hentesnél, mennyit várakoznak a szeretteink a határon, tudunk-e közlekedni, ha ráfagy az úttestre a hó, mennyi lesz a fűtésszámla, és lesz-e időnk kidekorálni a lakást. Erről szól az egész hónap, de valakinél már a november második fele is. Nem értem, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Az utolsó hónap a visszatekintésről, az ünnepekre való hangolódásról, a törődésről, a jelen megéléséről kell hogy szóljon, és nem a készülődés agyonhajszolt változatáról.

Gyerekkoromban előfordult, hogy nem jutott pénz karácsonyfára, de még úgy is milyen szép ünnepünk volt, hiszen hallgattuk a csendet, és néztük, ahogy a csillagok bevilágítanak az ablakon. Volt időnk, terünk és levegőnk átgondolni az elmúlt évet, elképzelni a következőt.

Csendet, belső békét, életkedvet adó zenét, őszinte vidámságot és saját magunk, illetve mások elfogadását kívánom mindenkinek a következő évre. Aki nincs jóban önmagával, az ne mérgezze a környezetét, hanem keresse meg a saját békéjét, és azzal ajándékozza meg a szeretteit. Milyen jó odabújni valakihez, vagy egy olyan személy társaságában tölteni az ünnepeket, aki kiegyensúlyozott, és szereti az életet.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az angyali csend
Heti Jegyzet
Az angyali csend
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink