home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az ámokfutástól az öngyilkosságig
KISIMRE Ferenc
2010.04.07.
LXV. évf. 14. szám

Egyre nagyobb szorongással és aggódással figyeli a magyar közvélemény az utóbbi időben történt bűncselekményeket. Nemcsak azért, mert egyre gyakoribbak, hanem azért, mert jellegüknél fogva egyre inkább lelki eredetűek. Egészen konkrétan: a pszichiátriai kezelésen volt vagy most azon levő személyek a...

Egyre nagyobb szorongással és aggódással figyeli a magyar közvélemény az utóbbi időben történt bűncselekményeket. Nemcsak azért, mert egyre gyakoribbak, hanem azért, mert jellegüknél fogva egyre inkább lelki eredetűek. Egészen konkrétan: a pszichiátriai kezelésen volt vagy most azon levő személyek az elkövetők!
Három évvel ezelőtt kezdődött azzal a tragédiába torkolló esettel, amelyet a magyarországi (bulvár)média szinte kéjes élvezettel tárt a nyilvánosság elé: F. László budapesti férfi ''fénnyel etette” családját, minek következtében felesége belehalt a koplalása, 8 éves kislányát pedig az utolsó pillanatban mentették meg a haláltól! Zavaros eszmefuttatása szerint a ''megtisztulás” reményében kényszerítette erre a családot, már nem először. A fényevőként ismertté vált férfit korábban is, s ma is tudathasadásos elmezavara miatt kezelik.
Tavaly novemberben a Pécsi Tudományegyetemen egy 23 éves hallgató, G. Ákos, egy évfolyamtársát megölte, három egyetemi hallgatót és ottani dolgozót pedig súlyosan megsebesített ( Hét Nap, 2009. december 2.). Ámokfutása akkor ért véget, amikor társai leteperték. Korábban szintén pszichiátriai kezelésen vett részt. Csakúgy, mint S. Ábel, akit az idén februárban tartóztatott le a budapesti rendőrség. A 22 éves egyetemista ''22 gyalázatos évemért 22 embert ölök meg!” jelszóval akart gyilkolni. Ráadásul többször elő is készítette a terepet gonosz cselekedetéhez, de egyik esetben sem tudta elhatározni magát: sem a karácsonyi forgatagban az egyik nagyáruházban, sem az egyetemen, sem a zsúfolt belvárosi utcán. Szerencsére. Kényszergyógykezelésre utalták. Ugyanez a sors várt P. Károlyra, aki egy multinacionális cég Budán lakó alkalmazottja, s halálra késelte feleségét, majd hároméves kislányát. Azt követően ollóval akarta elmetszeni saját nyelvét, de ez csak részben sikerült neki... A bíróság felmentette.
Többször járt pszichológusnál az a tényői (Győr-Moson-Sopron-megyei) férfi, aki brutális módon kiirtotta a családját. A konszolidált körülmények között élő vállalkozófamília feje előbb két kislányával, majd feleségével végzett - baltával ölte meg őket -, majd magával is - láncfűrésszel vágta át saját nyakát. Salgótarjánban a 27 éves F. László világos nappal az utcán, egy nagy forgalmú üzlet előtt, bozótvágó késsel ölte meg volt barátnőjét és annak új barátját. A feltehetően féltékenységből elkövetett szörnyű bűntény után a gyilkost azonnal elfogták, s kiderült róla, hogy korábban többször is követett el öngyilkossági kísérletet, ám, mindannyiszor megmentették. Pszichiátrián kezelték, de mivel nem voltak gyakori pszichotikus tünetei - kiengedték.
Két évvel ezelőtt még ügyvédként dolgozott az a szombathelyi illetőségű 57 éves nő, aki az idén március 18-áig lelkiismeretesen gondoskodott idős édesanyjáról, ekkor azonban ''gonosz erő szállta meg”, és halálra késelte az asszonyt. Csaknem 30 szúrással végzett szülőjével! å is pszichiátriai kezelés alatt állt, de már két hete nem szedte a gyógyszereit. Szörnyű tettének befejeztével felhívta a rendőrséget, és egy fotelben ülve megvárta, amíg a rendőrök megérkeznek, és őrizetbe veszik.
Az idén Szegeden is történt néhány hasonló eset, ezek azonban inkább az öngyilkossági kísérletekkel voltak összefüggésben. A legutóbbit például az elmúlt héten jegyezték, amikor egy 20 éves diáklány kiugrott az egyik kollégium 3. emeletéről. A régóta pszichiátriai kezelés alatt álló egyetemista feltehetően szerelmi bánatában vetemedett erre a cselekedetre, annál inkább, mert már korábban is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata. Erről a tervéről nyíltan beszélt évfolyamtársainak, sőt egyszer azok fékezték meg abban, hogy kiugorjon az ablakon. Ezúttal azonban senki sem volt a szobában és szabadon elkövethette ezt a kísérletet, szerencséjére azonban nem a fal melletti betonra zuhant, hanem az ott levő néhány kerékpárra, így nem következett be tragédia. Csak a lábfejcsontja tört el. A Tisza-parti város traumatológiai klinikáján kezelik, állapota kielégítő, ügye még kivizsgálás alatt áll, s mivel az idegenkezűség kizárható, közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a 20 éves diáklány tettét.
A szakemberek egybehangzó megállapítása szerint az öngyilkosságok hátterében szinte mindig valamilyen pszichiátriai probléma húzódik meg, a gyilkosságok vonatkozásában pedig inkább a gonoszság, az aljasság a kiváltó ok. Nem szabad azonban megfeledkezni arról a körülményről, amelyet írásunk elején említettünk, nevezetesen, hogy szaporodik az olyan esetek és elkövetők száma, akik ilyen kezelés alatt álltak vagy állnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy két évvel ezelőtt bezárták az Országos Pszichiátriai Intézetet, egyre kevesebb a szakorvos, a pszichiáter, a járóbeteg- és a kórházi ellátás pedig nem elegendő a súlyosabb problémák megoldásához. Abban is egyetértenek a téma jó ismerői, hogy az elmúlt 4-5 évben szinte teljesen szétvert és megszüntetett pszichiátriai ellátás csak úgy éleszthető újjá, ha az elkövetkezőkben átfogó mentálhigiénés programot dolgoznak ki az egészségügyi szakemberek. Amelyet meg is valósítanak majd, s az elképzelések nem maradnak a fiókok mélyén.
Mindez, persze, nem jelenti azt, hogy akkor nem lesznek a fentiekhez hasonló tragikus esetek Magyarországon, de jelentős arányban lehet őket csökkenteni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..