Az álomházak tervezését időben kell kezdeni

Az álomházak tervezését időben kell kezdeni

Nyolc kategóriában összesen több mint nyolcvan általános és középiskolás diák vett részt Zentán a XV. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny vajdasági elődöntőjén, melyet a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és az InGenium Alapítvány szervezésében tartottak meg.

A rendezvény elsődleges célja, hogy az informatikát kedvelő diákoknak lehetőséget nyújtson a tehetségük kibontakoztatására. A fiatalok az oktató-, az alkalmazói, valamint a játékprogramok, a megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver), a számítógépes művészeti programok, a számítógéppel támogatott tervezés, az animáció és a WEB kategóriában mérhetik össze tudásukat, felkészültségüket.


A kis tervezők a tanárukkal (a szerző felvétele)

A megmérettetést vállalók között volt Mészáros Gábor műszaki- és informatikatanár vezetésével a zentai Emlékiskola három tanulója, Király Ella, Ladócki Ádám és Pásztor Csongor is. Saját kategóriájában Ella az első, Ádám a második helyet szerezte meg, emellett mindhárman meghívást kaptak Szekszárdra, a verseny döntőjére. Az ottani I. Béla Gimnáziumba az egész Kárpát-medencéből érkeztek versenyzők.

— A tanulóknak önállóan, informatikai eszközökkel megvalósított terméket kellett létrehozniuk, melyet természetesen be is mutattak a szakmai zsűri előtt. Több kategóriában lehetett indulni, mi a számítógéppel támogatott tervezést választottuk. Szerintem mindhárom diák nagyon ügyes volt, amit az is bizonyít, hogy Szekszárdról értékes tárgynyereményekkel tértünk haza — hallottuk a tanár úrtól. Ezután hozzátette, az ötödikes és a hatodikos gyerekek számára nem kis próbatétel volt, hogy ki kellett állniuk ötven-száz ember elé, és prezentálni a munkájukat. — A verseny egyik alapkoncepciója éppen az, hogy el kell adniuk a terméket a zsűrinek, és ha „megveszi”, akkor jó pontszámot kapnak. Nyilván volt lámpalázuk az előadás közben, de ez is egy jó gyakorlat számukra, hiszen hozzá kell szokniuk a nyilvánosság előtti szerepléshez.

Szekszárdon Király Ella első, Ladócki Ádám második, Pásztor Csongor pedig harmadik helyezett lett. Mindhárman egy-egy épületet terveztek 3D-program segítségével. Mint megtudtuk, Ella első díjas munkája az Amerikai álomház elnevezést viselte.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Jó Pajtás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az álomházak tervezését időben kell kezdeni
Jó Pajtás
  • 2020.05.10.
  • LXXV. évfolyam 19. szám
Az álomházak tervezését időben kell kezdeni
Jó Pajtás
  • 2020.05.02.
  • LXXV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink