home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az államiság napja Szerbiában
2024.02.15.
LXXIX. évf. 7. szám
Az államiság napja Szerbiában

Az államiság napját ünneplik ma Szerbiában annak emlékére, hogy 1804. február 15-én kezdődött az első szerb felkelés, és 1835-ben ezen a napon hirdették ki az első szerb alkotmányt. Aleksandar Vučić szerb elnök hagyományosan ezen a napon adja át a legmagasabb rendű állami kitüntetéseket. 2007 óta ez a katonaság napja is.

Február 15-e és 16-a munkaszüneti nap Szerbiában.

A központi ünnepséget idén is Orašacon tartották. Az esemény liturgiával kezdődött, amelyet a šumadijai Jovan püspök szolgáltatott a helyi ortodox templom előtt. Ezután Miloš Vučević, szerb védelmi miniszter és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke megkoszorúzta Karađorđe emlékművét. Beszédet mondott Ivica Dačić szerb külügyminiszter és Milorad Dodik. 

Az államiság napja alkalmából Nikola Selaković munkaügyi miniszter megkoszorúzta az Ismeretlen hős emlékművét. Az emlékezés virágát katonai tiszteletadással helyezte el a szerb hadsereg vezérkari főnökének, Milan Mojsilovićnak és a légierő parancsnokának, Nikola Dejanovićnak kíséretében.

Instagram-bejegyzésében Aleksandar Vučić is gratulált a szerb állampolgároknak és boldog nemzeti ünnepet kívánt.

Az ünnepséget, amelyen állami kitüntetésben részesítik a kimagasló eredményt nyújtó személyeket és intézményeket, február 15-én este tartják a Szerbia Palotában.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV

Fotó: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..