home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az áldozatok száma meghaladta a 33 ezret
(MTI)
2023.02.13.
LXXVIII. évf. 6. szám
Az áldozatok száma meghaladta a 33 ezret

A földrengések halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen átlépte a 33 ezret. A török katasztrófavédelem hétvégi adatai szerint az országban a halottak száma meghaladja a 29 000-et. Szíriában 3775 halottról tudni. A katasztrófavédelem szerint a két legerősebb hétfői földmozgással mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel, s azóta 2412 utórengést regisztráltak. A földrengések nemcsak a városokban, de a falvakban is nagy pusztítást okoztak.

Szakértők becslése szerint a törökországi épületek összeomlásának egyik oka, hogy az építkezés során nem tartották be az előírásokat és a megfelelő eljárásokat. Eljárás indult 131 ember ellen, aki olyan épületek kivitelezéséért volt felelős, amelyek összedőltek a földrengésben. Emellett 57 embert tartóztattak le a térségben zajló fosztogatásokkal kapcsolatban.

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége a hétvégén elhagyta Törökországot. A Hunor tagjai viszont maradnak és a továbbiakban is ellátják a felderítési, kutatási és mentési feladatokat. Mostanra a magyar csapat tábora kiépült, van fűtés és áram, valamint folyamatosan érkezik az ellátmány is a táborba: az élelem, a víz és az üzemanyag is biztosított.


Fotó: MTI/Lakatos Péter

Még két magyar keresőkutya és vezetőjük csatlakozott a Hunor mentőcsapat tagjaihoz Antakyában. Így már négy profi keresőkutyával kutathatnak váltásban túlélők után.

A Hunor munkáját segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök-statikus szakértője is, akik részt vesznek a csapat felderítési tevékenységében.

Megérkezett Budapestre a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata Törökországból. Összesen 18-an segédkeztek Antakyában, 8 keresőkutyával. A csoportot a családtagok, a kollégák és a sajtó képviselői mellett a török nagykövetség képviselői fogadták virággal, tapssal, ennivalóval a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az öt napon át dolgozó csapatnak hét embert sikerült kimenteniük a romok alól, akik közül kettőnek válságos volt az állapota.

Eddig 10 millió forint segélyt juttattak el a földrengés károsultjainak, legközelebb hétfőn indul egy szállítmány, ezúttal Szíria területére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..