home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az álarcok a temetésen lehullanak
Tóth Imre
2016.03.30.
Az álarcok a temetésen lehullanak

Ki és miként akarja ismét visszahozni a monopóliumot a szabadkai temetkezésekbe? — kérdezik a helyi magánvállalkozók.

A Funero, az Urna és a Corpus temetkezési magánvállalatok sajtóközleményben mutattak rá, hogy a szabadkai városi képviselő-testület csütörtöki ülésén a Határozat a temetkezésekről és a temetőkről elnevezésű dokumentum meghozatalával minden ok nélkül, valódi törvényes alapot nélkülözve állítanák vissza a monopóliumot a Pogrebno Temetkezési Közvállalat javára, számos olyan területen, amely eddig szabadon, a piaci törvényszerűségek alapján működött. A határozat szükségszerű, de tragikusan a szabadkaiak érdeke ellen íródott — áll a közleményben. A szabadkai polgárok eddig a saját pénzükért szabadon választhattak, hogy a Pogrebno Közvállalat vagy a Funero, a Corpus, az Urna, a Klinocki vagy más magánvállalat szolgáltatásait veszik igénybe.
Miskolczi József, a Funero igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: a legméltóságteljesebb temetések Szabadkán vannak, és ez éppen a piaci versenynek köszönhető. A határozattal ezt akarják megszüntetni. A dokumentummal még a szertartás megszervezésétől is megfosztanák a magánvállalkozókat, pedig ezt a törvény nem is írja elő. A határozat elfogadásával lehetetlen helyzet alakulna ki, hiszen a Pogrebno vállalatba 20-30 dolgozót kellene felvenni, holott a közszférában létszámstop van. Az is érthetetlen, hogy miközben Aleksandar Vučić kormányfő azt mondta, hogy 2016 a vállalkozások éve, Szabadkán közpénzből tennék tönkre a magánvállalkozásokat. A határozatjavaslatra az egyik képviselőcsoport módosító indítványokat nyújtott be. Miskolczi abbéli reményét fejezte ki, hogy a képviselők ezeket elfogadják, és olyan döntés születik, amely a törvénnyel is összhangban lesz, viszont a szabadkaiak és a vállalkozók érdekeinek is megfelel.
A szabadkai püspökség is ellenzi a monopóliumot — hallottuk Mirko Stefković szóvivőtől. Mint elmondta, a kommunális tevékenységeket szabályozó törvényben az is gond, hogy ki rendelkezik az egyházi temetőkről. A második világháború után államosított temetők még nem kerültek vissza az egyházak tulajdonába. Ez a törvény pedig az önkormányzatot hatalmazza fel, hogy döntsön, az egyházak temetőjében ki végezhet szolgáltatást, ez pedig érthetetlen. A nemzetközi püspöki konferencia emiatt még a múlt év elején az illetékes minisztériumhoz fordult, de kérvényükre nem érkezett válasz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..