„Az alant elterülő rét arany kalásza hirdeti érdemét örökké”
Tóth Lívia
2021.04.17.
LXXVI. évf. 15. szám
„Az alant elterülő rét arany kalásza hirdeti érdemét örökké”

Titel, ez a festői szépségű, dél-bácskai szórványtelepülés a Tisza jobb partján található, néhány kilométerre onnan, ahol a folyó a Dunába torkollik. A városka fölé magasodó Kálvária-dombról kiválóan látható, hogy szemben a Bega találkozik a Tiszával.

Talán már ennyi is elegendő volna, hogy felkeltsük a vajdasági látványosságok iránt érdeklődők figyelmét, pedig a nevezetességek felsorolásának korántsem értünk a végére. Említést érdemel a szinte már romos evangélikus templom — bizonyságul arra, hogy Titelen valamikor németek is éltek —, Nepomuki Szent János szobra, a Kálvária-dombon található Fájdalmas Szűzanya-kápolna maradványa, a löszfalba vájt, mára már bedőlt, de egykor emberi lakóhelyként szolgáló lagony, valamint a helyi temetőben magasodó obeliszk, mely gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vártanú fiának, Árminnak a sírhelyét jelöli. A földművelésügyi magyar királyi biztosként ismertté vált gróf nem egyedül nyugszik itt, hanem az édesanyjával, a törökbecsei származású Sissányi Erzsébettel. 


Obeliszk a titeli temetőben

Leiningen-Westerburg Ármin (1848—1900) a magyar királyi honvédségben szolgált, de egészségügyi okok miatt századosi ranggal nyugdíjazták, majd Titelen dolgozott miniszteri biztosként. Amellett, hogy sokat tett a Tisza—Duna-töltés és a csatornahálózat kiépítéséért, az árvízveszély megszüntetéséért, kiadta édesapja naplóját és levelezését is. 

Az emlékhely sajnos elhanyagolt állapotban van, és ezen szeretne a közeljövőben változtatni a Kiss Lajos Néprajzi Társaság. Szőke Anna elnök elmondta, tavaly októberben néhányan ellátogattak a titeli temetőbe, és lenyűgöző, de egyúttal elszomorító látvány fogadta őket.


Nepomuki Szent János szobra

— A gyönyörű, impozáns síremléket maholnap benövi a gaz és a burjánzó növényzet, a magunkkal vitt koszorút is nehezen tudtuk elhelyezni, és amit még nagyon borzasztónak találtunk, hogy a közelben egy szemétdombot kezdenek létrehozni az emberek. Eldöntöttem, ezt nem hagyhatjuk ennyiben, hiszen nemzetünk nagyjairól van szó. Azóta több személlyel is beszélgettem, akik a segítségünkre lennének. A járvány miatt most nem tudok odautazni, de már felmérettem, milyen munkálatokra lenne szükség. A helyi önkormányzat a lehetőségeihez mérten támogatna bennünket, de az is nagyon fontos lenne, hogy ötleteket adjanak, kihez forduljunk, kikkel tárgyaljunk, ha mesterekre lesz szükség. Ők is örülnének, ha megújulna az emlékhely, mert a természeti szépségek mellett újabb vonzerő lenne a turistáknak. Úgy gondolom, nem engedhetjük meg, hogy Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú fiának a nyugvóhelye elhanyagolt legyen. Elindítottam a folyamatot, az ottani kevéske magyar közösség is szívesen segít mindenben, és reménykedik az ügy előremozdulásában — mesélte Szőke Anna.

Az alant elterülő rét arany kalásza hirdeti érdemét örökké. (A Leiningen-Westerburg Ármin emléktábláján található felirat részlete.)  


A tábla szövege

Fotók forrása: Kiss Lajos Néprajzi Társaság

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..