home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az aktuális kedvencek
Zvekán Péter
2018.06.12.
LXXIII. évf. 23. szám
Az aktuális kedvencek

Az elmúlt néhány év azért szerencsés, mert a populáris zene igencsak elhajlott a könnyen emészthető, hallgatható, rádióbarát szerzemények felé.

Gondoljunk csak a ’90-es évekre, amikor olyan dalok szóltak mindenhonnan, mint a Coco Jumbo (Mr. President) vagy az It’s My Life (Dr. Alban). Nem azt mondom, hogy ezek a slágerek rosszak voltak, csak most sokkal jobb zenék születnek. Erre az egyik legjobb bizonyíték, hogy jelenleg az idősebb emberek is tömegesen hallgatják a fiatalos rádiókat. Számukra nem baj, hogy nem ismerik a szerzeményt, a lényeg, hogy kellemes a dallamvilága, így igazán élvezni tudják. A jelenlegi kedvenceket a legaktuálisabb európai rádiós lista alapján vettem sorra.

 

1. Calvin Harris feat. Dua Lipa: One Kiss

 


Az európai rádiós lista élén jelenleg egy megakollaboráció áll, melyet Calvin Harris és Dua Lipa követett el — eredménye a One Kiss. Ebben a szerzeményben az az érdekes, hogy a hangszerelést illetően Calvin visszanyúlt a minimalista dallamvilághoz, melyet Dua hangja tesz teljessé. A közös felvétel előtt állítólag nem is ismerték egymást, talán csak egyszer futottak össze egy gálán. Az egész ötlet Calvin fejéből pattant ki, és bizony sokáig kellett vadásznia az albán származású énekesnőre, aki végül beadta a derekát. És milyen jól tette, hiszen a szerzeményük eszméletlen sikereket ér el.

 

2. Tom Walker: Leave a Light On

 


Tom Walker egy huszonhat éves, angol srác, akit máris a zenei világ topjai között tartunk számon. Első önálló dala 2016-ban jelent meg Sun Goes Down címmel, ám ekkor még nem került a figyelem középpontjába. S amíg erre a momentumra némelyek évekig várnak, addig neki ez viszonylag gyorsan sikerült, hiszen 2017 októberében megjelent a Leave a Light On, mely a hihetetlenül kirívó hangszerelésével szép lassan a bőrünk alá mászott. Azért írtam, hogy szép lassan, mert a zeneszám valójában csak most ért be.  

 

3. Justin Timberlake: Say Something

 


Justin Timberlake-et, az egykori ’N Synces srácot szerintem nem kell bemutatni. Ezt a felvételt nem egyedül készítette el, hanem a számunkra még ismeretlen Chris Stapletonnal. Ő egy amerikai énekes, zenész és dalszerző, aki főleg a country világában mozog. A srác 2015-ben került be a nagyok közé, amikor is megjelent első önálló albuma, mely rögtön első helyezést ért el a Billboard 200-on. Kettejük közös felvétele eléggé „életmentő” volt, hiszen Justin közvetlenül a megjelenése előtt egy kísérleti szerzeménnyel is előállt, a Filthyvel, mely némelyeknek nagyon bejött, másoknak viszont nagyon nem. A Say Something azonban már egy igazán rádióbarát sláger lett, mely előkelő helyezéseket ér el a világ különféle listáin.

 

Ez a három szerzemény csak egy rövid ízelítő az aktuális kedvencekből. A lista a Lost Frequencies & Zonderling Crazy című felvételével folytatódik, melyet Kygo és Miguel Remind Me to Forget című dala követ, majd P!nk következik a Whatever You Wanttal, George Ezra a Paradise-zal, és még sorolhatnám.

A lényeg: úgy látszik, zeneileg egy nagyon jó periódusban vagyunk, melynek még messze a vége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..