home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az adriai főútvonal
Talpai Lóránt
2016.08.15.
LXXI. évf. 32. szám
Az adriai főútvonal

Nyáron szinte mindenkiben felvetődik a nyaralás lehetőségének kérdése. Nyaralni mindenki szeret, de egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy felhőtlenül kikapcsolódjanak. Az anyagi feltételeken kívül az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe került a biztonság vagy a biztonságosság kérdése.

Európa keleti része, avagy keleti kapui egyre bizonytalanabbak, gondoljunk csak a közelmúltban lejátszódó török eseményekre vagy az egész Balkánt átívelő menekültválságra. Üdülési szempontból legbiztonságosabb választásnak még mindig Montenegró, illetve Horvátország tűnik, legalábbis a kelet-közép-európai térség országai többsége számára.

Szerbia ebben is kivétel, hiszen a szerb—horvát viszony miatt sohasem lehet tudni, mikor csapnak fel újabb viharos hullámok. Pedig kétségtelen, hogy a horvát tengerpart, azon belül is Dalmácia talán az egyik legszebb tengerparti szakasz Európában. Az említett régió azonban sokaknak még mindig tabu.

Szerbiából, illetve Vajdaságból sokan félnek a térségbe utazni. Mindez természetesen nem véletlen, hiszen a dalmátok jól emlékeznek a városaikat ért támadásokra, illetve a világörökséghez tartozó történelmi emlékeik bombázására. Gondoljunk csak Šibenikre vagy Dubrovnikra. Ettől függetlenül viszont sokat változott a világ, és a dalmátok egyre elfogadóbbak a balkáni térség államaiból érkezőkkel szemben.

A szerb politikai elit egy része azonban továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktusok tartósak legyenek. Nemrég az egyik belgrádi párt elnökének fia nevezte Nyugat-Szerbiának Split környékét, és jövőbeli megtorlásokkal fenyegette Šibenik térségét. Horvátországban országos felháborodást keltett az ügy, ezért nem kell csodálkozni, hogy az ilyen provokációk miatt továbbra is sokan fognak elállni Dalmácia természeti kincseinek megtekintésétől.

A vajdasági magyarok, ahogyan sok minden másban, ezúttal is az áldozat, illetve a szenvedő alany szerepét töltik be. A konfliktusokhoz ugyanis semmi közük, a horvátok és a magyarok kapcsolata évszázadok óta hagyományosan jó, de mindez egy útlevélre vagy egy autó rendszámtáblájára sajnos nincs ráírva.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..