home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az adaiak vitték el a pálmát
Koncz Erzsébet
2011.12.28.
LXVI. évf. 52. szám

Szűcs Imre vajdasági költő halálának huszadik évfordulója alkalmából rendezték meg az iskolások első udvarnoki versmondó versenyét. A vetélkedő a magyar oktatást és művelődést fejlesztő helyi társulás, valamint a Jó Pajtás gyermeklap, a Magyar Szó napilap, a Forum Könyvkiadó, a Vajdasági Magyar Műve...

Szűcs Imre vajdasági költő halálának huszadik évfordulója alkalmából rendezték meg az iskolások első udvarnoki versmondó versenyét. A vetélkedő a magyar oktatást és művelődést fejlesztő helyi társulás, valamint a Jó Pajtás gyermeklap, a Magyar Szó napilap, a Forum Könyvkiadó, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a begaszentgyörgyi és a kishegyesi önkormányzat közreműködésével jött létre. Vajdaság minden részéről, egészen pontosan tizenhét település huszonkét iskolájából érkezett hetvenhét gyerek. Ők léptek fel a művelődési otthon nagytermének dobogóján, és szavaltak el egy-egy Szűcs Imre-verset.
A versenyre Szabadkáról és környékéről, Adáról, Kishegyesről, Csantavérről, Magyarcsernyéről, Nagykikindáról, Tordáról, Muzslyáról, Temerinből, Tiszakálmánfalvából, Szentmihályról, Zentagunarasról, Doroszlóról és Újvidékről érkeztek diákok.
Az adai Cseh Károly Általános Iskola tanulói is részt vettek a vetélkedőn. Négy tanuló indult erre a szavalóversenyre: két alsós és két felsős. A felsősök értek el szép eredményt, mégpedig a hatodikos Bernáth Denisz és a nyolcadikos Mészáros Zita. Denisz első lett az 5-6. osztályosok kategóriájában, Zita padig második a 7-8. osztályosok korcsoportjában.
Itt vagyunk a baraparti iskolában, s Raffai Klárával, a győztesek magyartanárnőjével az előkészületekről beszélgetünk.
- Megjelent Szűcs Imre gyermekverseskötete, a Zúzott kaleidoszkóp. Hozzátok is eljutott?
- Igen. Ebben a kötetben csupán alsósoknak való verseket találtunk, s más könyvekben is kutakodnom kellett megfelelő versek után, de végül mégis ebből választottam. Valójában rövid volt az idő, hogy elmélyülten foglalkozzunk Szűcs Imre költészetével. Amikor a választásra került sor, igyekeztem személyiségüknek megfelelőket választani. Denisz egy vagány gyerek, s a fényképezésről olyan jól, rátartian mondta a verset, hogy a közönség hangosan derült rajta, tehát a közönség is élvezte, meg hát a bírálóbizottság is, ha már első lett. Zitának a Bújócskát választottam, mivelhogy van benne komolyság, de pajkosság is. Zita a verset vidáman adta elő. Többféleképpen lehet egy vershez nyúlni, de mi a vidámságot választottuk. Az első díjas is ugyanezt a verset mondta el, csak komolyan. Nagy tanulság volt ez nekünk. Örülök a sikereknek, s annak is, hogy a Jó Pajtás újra megszervezte ezt a nyelvművelő versenyt. Jövőre újra ott leszünk.
Zita nyolcadikos. Annak a színjátszó csoportnak a tagja, amely tavaly Szabadkán, az ÁMV-n első lett. Örül ő is a második díjnak. Ugyanakkor fájlalja, hogy Udvarnokon nem magyar tagozatra járnak a diákok, s ez érződik is a beszédjükön.
- Udvarnok kicsi falu, talán ötszáz magyar élhet ott. Nagyon szépen fogadtak bennünket - emlékezik vissza Zita -, de mindjárt észrevettem, s rosszul is esett, hogy a bemondó nem olyan szépen beszéli anyanyelvünket. Érezhető a szerb hatás. De azért ők is szavaltak. Míg a zsűri dolgozott, addig a helybeliek szép műsorral kedveskedtek nekünk. Megzenésített verseket, dél-alföldi táncokat és zeneszámokat adtak elő. Szép volt a Honfoglalás...
- Számítottál arra, hogy díjat kapsz?
- Úgy éreztem, jól elmondtam a verset, de nem gondoltam, hogy második leszek. Nagyon büszke voltam magamra, s örültem a diplomának, a sok könyvnek, amit kaptam.
- Nem először szavaltál, biztosan vannak kedvenc költőid.
- Szűcs Imre verseivel most találkoztam először. Nekem József Attila, Radnóti Miklós a kedvenc költőm. De kedvelem Jókai Mór, Mikszáth Kálmán és Déry Tibor regényeit is. Szeretem az angol irodalmat is, különösen Jane Austin műveit. Üzenem a Jó Pajtás olvasóinak, ne csak tévézzenek, komputerezzenek, hanem olvassanak regényt, verset, mert ezáltal művelődnek, bővül a szókincsük, és hát jól szórakoznak is.
Denisz A fényképezés c. verset szavalta. Annyira megtetszett neki ez a vers, meg hát az eredmény se elhanyagolható, hogy Szűcs Imre lett a kedvenc költője.
- Kedvelem a magyarórákat - mondja Denisz -, és szeretek szerepelni. Most először vettem részt szavalóversenyen, s máris első lettem. Nagy öröm ez számomra. Én is sok szép jutalomkönyvet kaptam, összesen hatot. Köztük van Szűcs Imre most megjelent kötete is, a Zúzott kaleidoszkóp, aminek külön örülök, ugyanis ő lett a kedvenc költőm.
- Kik gratuláltak?
- Természetesen először a magyartanárnő, aztán itthon a szüleim. Meg mikor hazaértem, föltettem a Facebookra, hogy: ELSŐ LETTEM! A barátaim, osztálytársaim nem hitték el, azt írták, majd hiszik, ha meglátják a diplomát. Hát meglátták!
- Jövőre ismét megszervezik a Szűcs Imre-szavalóversenyt, ott leszel?
- Igen, megkedveltem a versmondást, s ha jövőre nem Szűcs Imre versét kell is szavalni, akkor is megyek.
- Mit üzensz a Jó Pajtás olvasóinak?
- Azt, hogy jöjjenek erre a vetélkedőre, mert nagy öröm díjat kapni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..