home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az Országgyűlési Őrség kulisszatitkai A hely adásában
MTVA
2023.02.13.
LXXVIII. évf. 6. szám
Az Országgyűlési Őrség kulisszatitkai A hely adásában

Szuperszámítógépek által vezérelt automata kamerarendszer, az Osztrák–Magyar Monarchia katonai ruházata által inspirált díszegyenruha és a fekvenyomó pad is szerves részét képezi a parlamenti őrség munkájának. A különleges alakulat a Parlament épületének biztonsága mellett annak környezetét – a Dunától a Kossuth térig – is felügyeli. A különleges munkába a Kossuth Rádió A hely című műsora nyújt betekintést a látogatói központtól a kiképzőtermen át egészen az Országházban működő tűzoltóállomásig.

Kerülik a rivaldafényt és minden nyilvános megjelenést, észrevétlenül tartják fenn a rendet az Országházban és az épület közvetlen környezetében. Az Országgyűlési Őrség tagjairól keveset lehet tudni, mindennapjaikba nem engednek betekintést, de újraalakulásuk 10. évfordulójának ünnepsége előtt a Kossuth Rádió munkatársaival kivételt tettek. Egy napra beengedték A hely stábját az Őrség zárt központjába, ahol megmutatták saját kiképzésüket és szolgálati feladataikat: az objektum- és a személyi védelmet, valamint kiderült az is, hogy baleset esetén tűzoltási feladatokban is részt vesznek. A fizikai kiképzésen az állóképesség fejlesztése mellett a leendő őrségtagok speciális személyvédelmi képzést is kapnak, amelynek alapjait egyebek mellett különböző küzdősportokból válogatták össze a szakemberek. Éles riasztás esetén alig egy percük van, hogy menetkészek legyenek.

Fotókredit: Országgyűlés Hivatala/ Pólya-Pető Dávid

A hely stábját Lisoczki László országgyűlési dandártábornok, az Őrség parancsnoka kalauzolta végig a forgatási napon. Az őrségi a feladatkörök ismertetése bemutatta saját egyenruhájukat, elmagyarázta, mi a különbség a szolgálati és a társasági viselet között. A műsorból továbbá az is kiderül, milyen szempontok alapján védik kitüntetett figyelemmel az Őrség tagjai a mindenkori házelnököt, legyen szó házon belüli protokolláris fogadásról, nyilvános megjelenésekről vagy épp utaztatásról. 

Az országgyűlés őrei a magánéletükben is összetartó közösséget alkotnak, szolgálaton kívül, civilben is segítik egymást, legyen szó költöztetésről vagy házfelújításról.

A műsor felvételén készült képgalériát a Kossuth Rádió Facebook-oldalán tekinthetik meg a hallgatók csakúgy, mint a korábbi adásokét. A műsor újrahallgatható a Médiaklikken.

A hely – 10 éves az Országgyűlési Őrség 1. rész – február 14-én, kedden a 11 órai hírek után a Kossuth Rádióban, ismétlés 23:25-től!

A 2. rész február 21-én kerül adásba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..