home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az MNT várja a jelöléseket a Példamutató Nagycsalád Díjra
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Az MNT várja a jelöléseket a Példamutató Nagycsalád Díjra

A Magyar Nemzeti Tanács a Népesedési akcióterve keretében hozta létre a Példamutató Nagycsalád Díjat, melyet minden évben anyák napján fognak átadni, kivéve az idei évet, amikor augusztus 31-éig kerül sor az átadásra. Az elismerést évente egy család érdemelheti ki az MNT által kinevezésre kerülő bizottságtól, mely az MNT hivatalának tagjaiból áll össze.

A tanács évente egyszer olyan nagycsaládokat kíván díjban részesíteni, amelyek munkájukkal, emberi, közösségi magatartásukkal és egyéb tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak a szerbiai társadalmi- és politikai közéletnek.

— Nem a szegényebb sorban élő családok díjazása a célunk, hiszen az elbíráláskor nem a szociális szempontok fognak számítani, hanem a példamutatás. A figyelem témára való irányítása és a méltatás céljából adjuk át a kitüntetést, úgyhogy anyagi juttatás nem jár vele. Úgy vélem, sok olyan nagycsalád van térségünkben, amely megérdemelné a díjat. A médiában is számos riport jelent már meg ilyen családokról. Hogy a jelöltek közül melyiket emeljük ki, kétségtelenül sok szempontból szubjektív döntés lesz, de már maga a nominálás elismerés. Amikor megérkeznek a benevezések, és a környező családok, a környezet értesül a jelölésről, az érintett család máris a figyelem középpontjába kerül — nyilatkozta lapunknak dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke.

A felhívásban az áll, hogy a díjra minden olyan nagycsalád jelölhető, amelyben legalább három (közülük legalább egy még kiskorú) gyermek lakik együtt a szüleivel, akik boldog, harmonikus házasságban élnek egymással, és megfelelően nevelik gyermekeiket. Szempont még, hogy a jelöltek elismert tagjai legyenek a magyar közösségnek, és az egyéb szakmai, emberi értékeikből adódóan érdemesek az elismerésre.

— Olyan családok jelölését várjuk, amelyben a szülők legalább három gyermeket nevelnek egy háztartásban. Az egyik szempont, hogy a szülők ne csak élettársi viszonyban éljenek egymással, hanem házasságban. A felállított mércék nem zárják ki a féltestvéri viszonyt, és azt sem, hogy a szülők örökbefogadott gyermekeket neveljenek, tehát vérségi viszonyt nem kérünk számon. A bizottság figyelembe veszi, hogy a gyerekek milyen neveltetésben részesülnek, és hogyan állják meg a helyüket az iskolában, a mindennapokban. Fontos kritérium, hogy a jelölt család tagjai magyarként állnak-e helyt az életben, a magyar névjegyzéken való szereplés azonban nem feltétel. Kevésbé lényeges, de nem elhanyagolható, hogy a család tagjainak milyen szakmai sikereik, közösségi elismeréseik vannak. Pozitív hatással lehet például az, ha a gyerekek eredményes sportolók, és ezáltal öregbítik a család hírnevét, vagy ha a családapa sikeres vállalkozó. A határozattal nem szerettük volna megkötni a bizottság kezét, inkább csak bizonyos szempontokra akartuk felhívni a figyelmet. A példamutatásnak része az is, hogy az egyetemista gyermek országunkban tanul-e. Sok emberrel szemben lennénk igazságtalanok, ha ezt kritériumként állítanánk fel, hiszen az én legszűkebb rokonságomban is sok nagycsaládos édesanya él, aki Magyarországon szerezte meg az oklevelét. Nem volna igazságos azt állítani, hogy ha valakinek külföldön tanul a gyermeke, az nem lehet példás jelölt, ezért ez véletlenül sem jár kizárással. Ha viszont a gyermek a középiskolai tanulmányait végzi külföldön, akkor az már erős indikátora lehet annak, hogy szabadulna ettől a közösségtől, ami különösképpen azért nem követendő példa, mert nagyon jó és erős középiskoláink vannak Vajdaságban. Ez tehát jó mutatója annak, hogy hogyan vélekedik a család — mondta az MNT elnöke.

Minden szerbiai közmegbízással felruházott szerv, jogi- és magánszemély jelölhet, a javaslatnak pedig tartalmaznia kell az adott önkormányzat, illetve család nevét, székhelyét, illetve lakcímét, a jelölés okát, illetve a pályázati felhívásban meghatározott mércék szerinti indoklást, a jelölő elnevezését, illetve nevét és címét. Jelölni a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalában lehet. A határidő augusztus 10-e, 16 óra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..