home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az MNT pénteki ülésén intézményesítik a Tanyaszínházat
Kartali Róbert
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 28. szám
Az MNT pénteki ülésén intézményesítik a Tanyaszínházat

Az idén negyvenöt éves Tanyaszínház hosszú távú működése érdekében öt alapító összefogásával pénteken megalapítják a Tanyaszínház Alapítványt — jelentette be Fremond Árpád. Az MNT elnöke a Magyar Nemzeti Tanács péntekre összehívott ülésének napirendjét ismertetve elmondta, a megnövekedett támogatásoknak köszönhetően a tanács költségvetését is módosítják. A sajtótájékoztatón továbbá az MNT lezáruló pályázatairól és a most megjelent ösztöndíjpályázatairól is szó volt.

A Magyar Nemzeti Tanács hetedik ülésére készül, melyen összesen 87 napirendi pont szerepel. Több témát érintenek majd: a tanács költségvetését, de a kultúrát, az oktatást és a tájékoztatást is, valamint személyi kérdésekről is döntenek.

A költségvetés módosítására azért van szükség, mert a Tartományi Kormány növelte a nemzeti tanácsok támogatását, így értelemszerűen a Magyar Nemzeti Tanácsnak is több pénz érkezik.

— Csaknem 4 millió dinárral kapunk többet, így a 2023-as évben több mint 28 millió dinárt irányzott elő a Tartományi Kormány a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Az önkormányzatainktól is nagyobb támogatás érkezik. Magyarkanizsa és Topolya önkormányzatai jelentősen megnövelték a Magyar Nemzeti Tanács támogatását. A Budapestről érkező támogatások is megnövekedtek, több mint 9 millió dinárral.

A Magyar Nemzeti Tanács ülésének egyik legfontosabb napirendi pontja a Tanyaszínház Alapítvány létrehozása. Az MNT elnöke elmondta, az alapítókkal még az év elején megtörtént az egyeztetés, a kulturális bizottság pedig néhány hete tárgyalta meg ezt az ügyet, és egyhangúlag támogatták a kezdeményezést.

— Azt szeretnénk a Tanyaszínház Alapítvány létrehozásával elérni, hogy a Tanyaszínház hosszú távú támogatása megoldódjon, és hogy intézményesítsük magát a Tanyaszínházat. Öt alapítója lesz: a Magyar Nemzeti Tanács, a Tanyaszínház Egyesület, Topolya Község Önkormányzata, hiszen a Tanyaszínház kavillói épületkomplexuma Topolya területén van, illetve alapító lesz még a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Az öt alapító öt személyt nevez ki majd az alapítvány igazgatóbizottságába, közülük választanának majd ügyvezetőt, aki menedzselni és segíteni fogja az épületkomplexum fenntartását. A Magyar Nemzeti Tanácsot Hugyik Richárd képviseli majd, aki az MNT Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja. Neki a kultúra terén is, intézményvezetői téren is komoly tapasztalata van, és a Tanyaszínházzal is kiváló együttműködése van évekre visszamenőleg.

Az MNT ülésén szó lesz továbbá a vajdasági magyar, kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági rendezvényeknek a meghatározásáról és azok elfogadásáról. Ahogyan a különböző kulturális rendezvényekről, a regionális, valamint országos rendezvényekről már elfogadott hasonló javaslatot az MNT, most a gyermek- és ifjúsági rendezvényeknek a meghatározása és elfogadása kerül napirendre, illetve a gyermek- és ifjúsági táborokról is hoznak egy döntést, illetve a versenyekről és a vetélkedőkről — közölte az MNT elnöke.

Az oktatási témák közül is számos pont került napirendre, így az iskolai hálózatokról, programokról döntenek, továbbá igazgatók választásáról, dékánválasztásról, iskolaszéki tagcserékről, beiratkozási tervekről, kis létszámú osztályok megnyitásáról és tankönyvek jóváhagyásáról. Ezekről a témákról az MNT Végrehajtó Bizottsága már meghozta döntéseit, melyeket az MNT ülésén jóváhagynak. Hasonló a helyzet az igazgatóválasztások terén, az MNT Végrehajtó Bizottságának döntéseit hagyják majd jóvá, a Szabadkai Kortárs Galéria, az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Zentai Történelmi Levéltár, valamint Topolya Község Múzeuma kapcsán. Egyes intézmények esetében pedig az alapító okiratok és az alapszabályok módosítását véleményezik, melyeket az érintett önkormányzatok eszközöltek. Ezenfelül kulturális és tájékoztatási pályázatok jóváhagyása is napirenden szerepel, valamint Zombor város területén történő utcanév-változtatásokat is véleményeznek, továbbá több önkormányzat területén alakulnak nemzetek közötti viszonyügyi tanácsok, illetve egyes községek ilyen tanácsaiban tagcserék történnek. Ezek esetében a tagjavaslatokat kell majd jóváhagyni az MNT ülésén.

 

Megjelentek az ösztöndíjpályázatok

Lezárult a Vajdasági Jogászösztöndíj Programra való jelentkezési lehetőség, valamint az oklevelek és a tudományos fokozatok honosítási vagy elismerési költségeinek támogatására vonatkozó pályázat — emelte ki Fremond Árpád. Mint mondta, a jogászösztöndíjra 17 hallgató jelentkezett, és bízik benne, hogy mindannyian meg tudják majd kezdeni a tanulmányaikat, illetve mind a 17 hallgatót tudják majd ösztöndíjjal támogatni. A diplomahonosításra 37-en jelentkeztek ebben a körben. A nyár végén kiírják a következő kört, és az év végén fizetik ki a honosítási költségeket.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke bejelentette, hogy három új pályázat vált elérhetővé az egyetemisták számára. Kiírták a felsőoktatási ösztöndíjpályázat első körét, az idei demonstrátori ösztöndíjpályázatot és az újvidéki Európa Kollégiumban való lakhatásra vonatkozó pályázatot.

— Ahogyan a korábbi években, úgy most is a CMH-irodákkal együttműködve és közösen szeretnénk ezeket a pályázatokat lebonyolítani, illetve online is tudnak a fiatalok regisztrálni a Breki portálon keresztül. A felsőoktatási ösztöndíjpályázat tekintetében tudni kell, hogy két kör lesz. Most az első körben július 12-étől szeptember 15-éig 400 hallgató jelentkezhet, a pályázat a leendő elsőévesek számára van nyitva. Az ösztöndíj értéke itt 90-től 150 euró, a feltételek pedig nem változtak. Azok jelentkezhetnek rá, akik először iratkoznak akkreditált egyetemre vagy felsőoktatási intézménybe, akik magyar nyelven fejezték be az általános és a középiskolai tanulmányaikat. Utóbbi feltétel nem vonatkozik azokra a hallgatókra, akik olyan önkormányzat területén élnek, ahol nem volt alkalmuk magyar nyelven tanulni. Összesen 19 olyan önkormányzat van Vajdaság területén, ahol nincs lehetőség arra, hogy magyar nyelven folytassák a tanulmányaikat, de ha magyarnak vallják magukat, és a magyar közösséghez tartoznak, akkor azoknak a fiataloknak is mindenképp próbálunk segíteni, úgy, ahogyan az elmúlt években is tettük. A felsőoktatási ösztöndíjpályázat második köre szeptember végétől lesz aktuális és október közepéig lesz elérhető, hogy pontosan mikor, arról majd értesítik a fiatalokat. Az Európa Kollégiumba most összesen 150 férőhelyre pályázhatnak az elsőévesek. A pályázat szeptember 1-jéig lesz nyitva. A demonstrátori ösztöndíjpályázat pedig szeptember 15-éig lesz majd elérhető. Itt 75 hallgatót tudunk támogatni, akik 70-től 140 eurós támogatásban részesülhetnek. Ez attól függ, hogy kapnak-e már ösztöndíjat vagy nem.

Az MNT elnöke a sajtótájékoztatón arra kérte a fiatalokat, hogy a nyár folyamán a pihenés és a lazítás mellett arra is találjanak időt, hogy jelentkezzenek ezekre a számukra is fontos pályázatokra.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..