home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az Incredible Destination Events — IDE projektum bemutatója
2022.09.28.
LXXVII. évf. 39. szám
Az Incredible Destination Events — IDE projektum bemutatója

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke részt vett az Incredible Destination Events — IDE projektum zárórendezvényén, melyet az EXIT Alapítvány és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közösen valósít meg az IPA Interreg Magyarország—Szerbia határon átnyúló együttműködési program támogatásával.

A szerb—magyar határ menti desztinációk innovatív márkaépítését célzó kétéves projektum fontosságáról szólva Pásztor István rámutatott, hogy az EXIT Alapítvány és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeuma azt tűzte ki célul, hogy a rendelkezésünkre álló legnagyobb értékeket mutassa be.

— Amire törekszünk, az két érték kombinációja, az egyik, amelyet örököltünk, a másik pedig, amelyet hozzáadtunk, ami a mi hozzájárulásunk. Úgy gondolom, hogy az ilyen projektumok általános célja az, hogy gazdagítsák azt a teret, amelyben élünk. Olyan feltételeket kell teremteni, hogy a határ ne legyen akadály, hogy az egyik és másik oldalán lévő értékek a mi közös értékeink legyenek, elérhetőek mindannyiunk számára és mindazok számára, akik ezekre a területekre érkeznek — mondta a tartományi képviselőház elnöke. Hozzátette azt is, hogy ez a projektum példa arra, hogy a Szerbia és Magyarország közötti jó kapcsolatok kiépítésével miként lehet kitölteni az intézmények és politikusok által megteremtett kereteket.

Az eredményeket ismertetve Tanja Nježić, az EXIT főtitkára rámutatott, az elképzelés alapján ismert nemzetközi zenei sztárok közreműködésével, valamint digitális és videós eszközök alkalmazásával népszerűsítették a helyszíneket. Mint hangsúlyozta, két turisztikai és kulturális célpontot, a szerbiai Bács várát és a magyarországi Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot helyezték középpontba.

Turda Gábor, a park múzeumi csoportvezetője kiemelte, az internetes platformon keresztül szélesebb célcsoport számára is sikerült bemutatni a rendeltetési hely szépségét. 

Mihajilo Dašić, az Európai Integrációs Minisztérium miniszterhelyettese szerint ez a kezdeményezés jó példa a Szerbia és Magyarország közötti együttműködési lehetőségekre, és csak egy a sikeresen megvalósult projektumok sorából. Az előző, 2014-től 2020-ig tartó programidőszakban ugyanis Magyarországgal a határon átnyúló együttműködések keretében 116 tervezetet valósítottak meg, összesen 176 partnerrel a Szerb Köztársaság területéről. Dašić egyben felkérte a résztvevőket, hogy új ötletekkel jelentkezzenek a következő programidőszakban.

Forrás: A Tartományi Képviselőház közleménye

Fényképezte: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..