Az Igaz Szó visszatérése

Az Igaz Szó visszatérése

Két esztendeig tartó hallgatás után kér magának ismét megkülönböztetett figyelmet a székelykeveiek havilapja, az Igaz Szó. A megszokottnál ugyan „karcsúbb” formátumban, mégis jelentős bizakodással: lesz értelme az újrakezdésnek!

Az 1997. évi indulásakor a dél-bánsági falucska helyi közösségének tanácsa által alapított Igaz Szó hírlap volt csupán, amely több éven át a kevevárai Moj Kovin lap mellékleteként jelent meg havi rendszerességgel. Önállósodása után az újság a falu kulturális életét egybefogó Székelykeve Művelődési Otthon Tájékoztatója néven kerül bejegyzésre, majd egy újabb átszervezésnek köszönhetően végre hivatalosan is megillette a falu hírlapja jelző.

Mindvégig azzal a lapszerkesztői elképzeléssel és céllal működtették, hogy lehetőség szerint minden székeli esemény és személy emlékét részrehajlás nélkül megörökítse az utókor számára. Fennállásának tíz-egynéhány esztendeje alatt a Lap százhetvenegy alkalommal szólította meg az Olvasót, rövid ideig a világhálón is megosztva közlendőjét. Pontosabban mindaddig, amíg az ún. kistérségi média működtetésére előlátott pénzösszegforrás el nem apadt. Ezt követte a válság, a meghasonlás, majd hosszas vajúdás eredményeképpen a lap leghűségesebb (fő)szerkesztőjének, kollégájának önkéntes távozása 2011 őszén.

A kialakult állapot merevségét egy ideig a falubeliek által létrehívott Facebook-oldal próbálta oldani, de mint kiderült, kellő húzóerő és frissítés hiányában a virtuális világ kínálta lehetőségek sem tudnak igazából kibontakozni. Talán ezért is döntött végül a visszatérés mellett Szatmári Mihály egykori lapszerkesztő. Mindaddig, amíg az újonnan kinevezett fiatal szerkesztő bele nem jön a reá háruló feladatok szervezésébe, logisztikai irányításába. Előzetesen annyit mondott el — és ezt az új szám vezércikkében is nyomatékosította —, hogy a lap szerkesztését György Ildikó vállalta el, akinek a régi Igaz Szó-s gárda nevében maradéktalan szakmai támogatást ígért. Az odahaza maradt és a nagyvilágban szétszóródott székelykeveiek erkölcsi és anyagi támogatására egyaránt számítva.      

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az Igaz Szó visszatérése
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Az Igaz Szó visszatérése
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink