home 2024. július 27., Olga napja
Online előfizetés
Az Európai Néppártnak lesz a legtöbb képviselője
2024.06.10.
LXXIX. évf. 23. szám
Az Európai Néppártnak lesz a legtöbb képviselője

Az előzetes eredmények alapján az új összetételű Európai Parlamentben erősödött a jobboldal és a szélsőjobb. Az Európai Néppártnak lesz a legtöbb képviselője, míg a második a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége lett.

Az Európai Néppártnak a korábbinál tízzel több, vagyis 186 képviselője lesz. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége öt képviselői mandátumot veszített, 134 képviselője lesz az Európai Parlamentben 2024 és 2029 között. Az Újítsuk meg Európát liberálisainak 79 hely jutott, ami 23 képviselői hellyel kevesebb, mint az elmúlt öt évben, és a Zöldek képviselőcsoportja is rosszabbul teljesített, mint 2019-ben, 19 hely elvesztésével 52 képviselőt küldhet az EP-be.

A jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek viszont négy képviselővel erősödtek, így 73 politikusuk lehet, és a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia pártcsoport is szerzett 9 helyet, így 58 képviselője lesz a jövőben. A Baloldal 36 képviselőt ültethet be az EP-be, eggyel kevesebbet, mint korábban, míg egyelőre úgy tűnik 46 független képviselő is lesz, illetve a többi indulónak további 55 hely jutott.

Az EU-ban 3 intézmény dolgozik együtt a jogalkotás területén. Ezek az Európai Bizottság, az Európa Tanács és az Európai Parlament. Ezek közül az EP az egyetlen intézmény, amely tagjait közvetlenül a polgárok választják öt évre.

Az Európai Parlament alakuló ülését július 16-a és 19-e között tartják.

Forrás: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..