home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az Európai Néppárt adhatja majd a legnagyobb frakciót
Fehér Márta
2019.05.26.
LXXIV. évf. 21. szám
Az Európai Néppárt adhatja majd a legnagyobb frakciót

A választásokról közzétett exit pollok első összesítése szerint a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet (az eddigi 217 helyett) a 751 tagú testületbe.

Az előzetes adatok szerint az európai parlamenti választáson a tagállamokban átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Legutóbb, 2014-ben a részvétel 42,61 százalék volt – jelentette be az Európai Parlament szóvivője a brüsszeli eredményvárón.

A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárt adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, 173 képviselővel. A második helyezett szociáldemokratáknak 147 mandátumuk lehet, a liberális frakciónak Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 102, a zöldek frakciója 71 tagú lehet – így megelőzné a jelenlegi harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformereket, amely a brit kormánypárttal kiegészülve 58 helyre számíthat. A hatodik legnagyobb frakció 57 képviselővel a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által létrehozott, radikális jobboldali Népek és Nemzetek Európai Szövetsége. Ezt követi 56 képviselői hellyel az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette Brexit Párt szövetsége.

A legkisebb frakciót az Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal fogja adni, előreláthatólag 42 mandátummal. A függetlenként politizálóknak nyolc mandátumot jósolt az EP, az „egyéb” kategóriába pedig 37 képviselőt soroltak, róluk egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik frakcióba fognak beülni.


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..