home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1 milliárd euró pénzügyi támogatás első részletét
2022.08.02.
LXXVII. évf. 30. szám
Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1 milliárd euró pénzügyi támogatás első részletét

Az Európai Bizottság hétfőn folyósította az Ukrajnának nyújtott 1 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatás első felét, 500 millió eurót, a második részletet, a további 500 millió eurót pedig kedden fizeti ki — tájékoztatott a brüsszeli testület hétfői sajtóközleménye.

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács 2022. július 12-én fogadta el a rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatásról (MFA) szóló határozatot, melynek célja, hogy azonnali pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának az orosz invázió okozta károk miatt. Az 1 milliárd eurós támogatás része a legutóbbi uniós csúcson jóváhagyott összesen 9 milliárd euró összegű pénzügyi csomagnak. Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak Ukrajna rendelkezésére. A csomag támogatja Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét Oroszország katonai agressziójával, valamint az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben. A hitel kamatköltségeit az EU fedezi.


Fotó: European Commission/ Facebook

Harkivban két amerikai HIMARS föld-föld, Odesszánál pedig egy Harpoon hajóelhárító rakétaindítót semmisített meg az orosz hadsereg — jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint a HIMARS-rakétasorozatvetőket nagy pontosságú csapás a harkivi energetikai gépgyár területén semmisítette meg. Ugyanitt 53 ukrán „nacionalista” és külföldi „zsoldos” is életét veszítette a szóvivő szerint.

Harkiv közelében az orosz légierő precíziós fegyverei az ukrán 92. gépesített dandár ideiglenes telepítési pontját is eltalálták. Innen mintegy 200 „nacionalista” elestéről és 7 páncélozott jármű elpusztulásáról számolt be.

Konasenkov azt állította, hogy az ukrán 93. gépesített dandár Harkivnál, a 128. hegyi rohamdandár pedig Zaporizzsjánál súlyos veszteségeket szenvedett, emiatt a katonák tömegesen hagyják el állásaikat, és dezertálnak Ukrajna más régióiba.


Igor Konasenkov (orosz védelmi minisztérium - Минобороны России/ Facebook)

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok két lőszerraktárra, valamint 239 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Az Odessza megyei Veliki Dalnik település közelében megsemmisült egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétaindító. Az ütegelhárítási művelet keretében a donyecki régióban megsemmisítettek egy ukrán tüzérségi üteget, 6 szakaszt és 8 Grad rakétavetős szakaszt, a légvédelem pedig lelőtt 10 ukrán drónt.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta összesen 261 repülőgépet, 145 helikoptert, 1659 drónt, 361 légvédelmi rakétarendszert, 4215 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 778 rakéta-sorozatvetőt, 3234 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4621 különleges katonai járművet veszített.

A minisztérium megerősítette, hogy a Sierra Leone-i zászló alatt közlekedő, kukoricát szállító Razoni hajó az ukrán kikötőkből történő biztonságos gabona- és élelmiszer-szállításról szóló megállapodás keretében elhagyta Odessza kikötőjét. A rakománynak a tervek szerint kedden kell majd Isztambulba érnie.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook

A helyi hatóságok szerint az ukrán tüzérség hétfőn tovább lőtte a szakadár „Donyecki Népköztársaság” településeit. A csapások következtében az elmúlt egy nap alatt 1 civil életét vesztette, 9 pedig megsebesült. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy az orosz hadsereg a megszállt dél-ukrajnai Herszon megyében pontonkompátkelőt létesített a Dnyeper folyón az antonovkai híd közelében, amelyet ukrán rakétatalálatok miatt lezártak.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6342 fő lépett be hétfőn Magyarországra, a román—magyar szakaszon pedig 6036-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t. Vonattal 27 személy — köztük 10 gyerek — érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..