home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az Egyesült Államok újabb 450 millió dolláros biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának
2022.06.24.
LXXVII. évf. 25. szám
Az Egyesült Államok újabb 450 millió dolláros biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának

Az Egyesült Államok Ukrajnának újabb 450 millió dolláros biztonsági segítséget nyújt, melynek része több nagy hatótávolságú rakétarendszer is — mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője.

Kirby, aki egyúttal a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is, kifejtette: Washington szorosan együttműködik Kijevvel annak érdekében, hogy meghatározzák, mely fegyvertípusok felelnének meg a leginkább az igényeiknek. Kirby hozzátette, Amerika elkötelezett abban, hogy kiálljon Ukrajna mellett, amikor a szabadságáért küzd.

Megérkeztek Ukrajnába az első nagyobb hatótávolságú, High Mobility Artillery Rocket System (Himars) típusú, precíziós rakétarendszerek — jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtökön a Twitteren. A Himars többszörös kilövésű rakétarendszerek szállítását egy 700 millió dolláros segélycsomag részeként jelentette be az Egyesült Államok június elején — emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál szerint eredetileg négy rendszert terveztek adni, a Politico című amerikai lap azonban nemrég azt jelentette, hogy a Pentagon kész még további négy rakétarendszer küldésére. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége — az Ukrajinszka Pravda szerint — közölte, hogy az ukrán hadsereg maga határozhatja meg, hogy hol milyen célpontok ellen alkalmazza a fegyvert.

Az ukrán fegyveres erők megállították az orosz csapatok előrenyomulását a Donyec-medencei Liszicsanszk város déli peremén, Szeverodoneck irányában változatlanul heves harcok folynak — számolt be a kijevi vezérkar a csütörtök délutáni helyzetjelentésében. A beszámoló szerint — melyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett — a luhanszki régió jelenlegi közigazgatási központját, Szeverodoneck környékét az orosz erők harckocsikkal, illetve aknavetőkkel, ágyú- és rakétatüzérséggel lőtték. Az orosz fegyveres erők 2. hadtestének alakulatai a nemzeti gárda egységeinek támogatásával igyekeznek teljesen ellenőrzésük alá vonni a várost. A harcok a településen belül változatlanul heves intenzitással folytatódnak.    


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz légierő nagy pontosságú rakétái Mikolajiv környékén megsemmisítették az ukrán fegyveres erők 49 üzemanyagtartályát, valamint mintegy 50, hangárban tárolt rakéta-sorozatvetőjét, köztük külföldi gyártmányúakat is. Eltaláltak továbbá 3 páncélozott felszerelést javító bázist, 4 vezetési pontot, valamint 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást.

Tervet az Ukrajna körül kialakult helyzet békés rendezésére csakis azután lehet kidolgozni, ha Kijev teljesíti az orosz fél valamennyi követelését — jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak. Peszkov szerint a Kreml figyelmesen nyomon követi, hogy miként alkalmazza Kijev a rendelkezésére bocsátott nyugati fegyvereket. A szóvivő arra az ukrán ígéretre reagált, mely szerint ezekkel az eszközökkel orosz területre nem fognak csapást mérni.

Az ukrán—magyar határszakaszon 7085 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román—magyar határszakaszon 6292-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. Csütörtökön vonattal 27 ember, köztük 10 gyerek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Reuters

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..