home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az EXPO 2027 megszervezésére készül Szerbia
(Tha)
2023.08.08.
LXXVIII. évf. 31. szám
Az EXPO 2027 megszervezésére készül Szerbia

Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić kormányfő a Szerbia Palotából szóltak az ország népéhez.

Ana Brnabić a kedvezőtlen időjárás okozta károkról, azok helyreállításáról, és az állami segély kifizetéséről beszélt.  

Májusban, júniusban és júliusban az áradások miatt 63 önkormányzat területén hirdettek rendkívüli helyzetet, ami 31 önkormányzat területén még érvényben van. Július 19-e és 22-e között pedig ítéletidő csapott le Szerbiára, amely miatt 13 önkormányzat területén hirdettek rendkívüli helyzetet.


Fotó forrása: Tanjug

–Eddig 24 millió 200 ezer dináros állami segélyt fizettünk ki a májusi és júniusi áradások során károkat szenvedett létesítmények felújítására – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette, jelenleg még 308 jegyzőkönyvet vizsgálnak, ami azt jelenti, hogy a kártérítések kifizetése folytatódik. Elhangzott, 21 önkormányzat még nem adta át a károkra vonatkozó dokumentációt, és az is nyilvánvaló, hogy a támogatásban a lakóházak és az oktatási intézmények élveznek elsőbbséget. 

Ana Brnabić kitért a 2027-ben Belgrádban megrendezésre kerülő EXPO-ra, amelyre a felkészülés már javában tart. Meghatározták a prioritásokat, melyek között elsőbbséget élvez az információs és a kommunikációs szektor, ezen belül hangsúlyosan az elektromos, vezető nélküli gépkocsik fejlesztése. Kiemelte, ezen az eseményen Szerbiát olyan országként mutatják be, amely élen jár az új technológiák alkalmazásában. Emellett azt szeretnék elérni, hogy Szerbia vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia fejlesztésében.

Aleksandar Vučić államfő kijelentette, a tervek szerint az infláció az év végéig kilenc százalékos lesz, ugyanis már csökkenni kezdett, 13,7 százalékról 12,5 százalékra. A fizetések és nyugdíjak tervezett emelkedése mellett számos projekt megvalósítása is tervben van, köztük iskolák, kórházak, utak és autópályák építése.

Szerbia most már az új, 2027-ig terjedő gazdasági programban gondolkodik, amelynek oka az EXPO 2027 megszervezése. Az új tervek szerint Szerbia 2027-re teljesen más arculatot kap – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Az ország egyetlen fontos projektumnak a megvalósításától sem állt el, így a gyorsvasútra vonatkozó tervektől sem. Hamarosan aláírják a Béreg–Zombor–Nagykikinda autóút tervét, és megvalósul a Nagybecskerek–Belgrád autóút is.

Több város teljesen új arculatot kap a következő három évben, hiszen több mint száz épületre vár a homlokzatának a teljes rekonstrukciója – jelentette be az államfő, aki részletesen beszélt azokról a változásokról, építkezésekről, fejlesztésekről, amelyeket Belgrádban hajtanak végre, és be is mutatta azokat. Szó volt többek között az EXPO leendő épületéről és a hozzá tartozó infrastruktúráról, valamint a nemzeti stadionról is.  

Olyan elképzelések ezek, amelyekhez a nemzet együttműködésére és összetartására, van szükség, hiszen az EXPO 2027 megszervezése, és az azzal járó tervek és fejlesztések az egész ország jövőjét változtatják meg – emelte ki Aleksandar Vučić.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..