home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Az EU és a Nyugat-Balkán közötti kapcsolat és együttműködés
2024.09.20.
LXXIX. évf. 38. szám
Az EU és a Nyugat-Balkán közötti kapcsolat és együttműködés

Szerbia továbbra is elkötelezett az európai uniós tagság felé vezető úton – jelentette ki Aleksandar Vučić Brüsszelben, miután találkozott az Európai Bizottság elnökével és a többi nyugat-balkáni ország vezetőjével. A Nyugat-balkáni csúcstalálkozót az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szervezi.

A találkozón a politikusok áttekintették az EU és a Nyugat-Balkán közötti kapcsolatot és együttműködést. A témák között szerepel az európai növekedési terv végrehajtása a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban, amelynek keretében a régió hatmilliárd eurós pénzügyi támogatást kapna a 2024-2027 közötti időszakban. A pénzügyi segítség azonban attól is függ, hogy az érintett országoknak sikerül-e megvalósítaniuk az ehhez szükséges reformokat.

A megbeszélésen a szerb elnök mellett részt vesz Albánia, Észak-Macedónia és Montenegró miniszterelnöke, valamint Albin Kurti koszovói kormányfő is.

Aleksandar Vučić Várhelyi Olivérrel is tárgyalt Brüsszelben. Instagram-oldalán azt írta, kiváló és nyílt beszélgetés folytatott Várhelyivel Szerbia európai uniós csatlakozásának előrehaladásáról. A szerb köztársasági elnök hozzátette, az ország készen áll az EU-tagság felé vezető új lépések megtételére. Vučić azt is közölte, hogy tárgyaltak még az európai növekedési terv végrehajtásáról és a koszovói helyzetről is.

Forrás: Pannon RTV

Fotó: Tanjug  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..