home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az ENSZ napja
Talpai Lóránt
2023.10.24.
LXXVIII. évf. 42. szám
Az ENSZ napja

1945. október 24-én lépett hatályba a világszervezet alapokmánya. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének létrehozását a II. világháború idején a fasizmus ellen küzdő nagyhatalmak határozták el a béke biztosításáért, alapokmányát 50 állam írta alá 1945. június 26-án.

A világszervezetnek tagja lehet minden olyan állam, amely vállalja az alapokmányban szereplő kötelezettségeket, illetve az ENSZ megítélése szerint képes és hajlandó ezek teljesítésére. A fő cél a béke és a biztonság fenntartása, a nemzetek közötti egyenjogúság, az önrendelkezési jog és a szabadságjogok tiszteletben tartása, valamint a baráti kapcsolatok fejlesztése.

Maga az Egyesült Nemzetek elnevezés az Egyesült Államok elnökétől, Franklin D. Roosevelttől származik. Először a II. világháború idején, az 1942. január 1-jei nyilatkozatban használták, amikor 26 nemzet kötelezettséget vállalt, hogy együtt folytatja a harcot a tengelyhatalmak ellen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..