home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az Antall-kormány külügyminisztere a Délvidéken
din
2006.05.10.
LXI. évf. 19. szám
Az Antall-kormány külügyminisztere a Délvidéken

Jeszenszky Géza a teltházas szabadkai lakossági fórumonHáromnapos látogatást tett a múlt héten a Délvidéken dr. Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, a Magyar Köztársaság egykori washingtoni nagykövete. A jelentős politikust vajdasági körútjára a VMSZ invitálta meg....

Jeszenszky Géza a teltházas szabadkai lakossági fórumon

Háromnapos látogatást tett a múlt héten a Délvidéken dr. Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, a Magyar Köztársaság egykori washingtoni nagykövete. A jelentős politikust vajdasági körútjára a VMSZ invitálta meg. Először Újvidéken Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházába látogatott el, s többek között Bojan Kostrešsel, a Vajdasági Képviselőház elnökével, ifj. dr. Korhecz Tamással, a tartományi kormány alelnökével és Egeresi Sándorral, a Képviselőház alelnökével találkozott. A magas rangú politikusok megbeszélésének homlokterében az Európai Unió, illetve az új Európa víziója állt. Az egykori külügyminiszter ezután a VMSZ parlamenti frakciójával és képviselőivel találkozott. A VMSZ tisztségviselői tájékoztatták a délvidéki magyarság időszerű gondjairól, majd közösen értékelték a VMSZ kormányzati szerepét, eredményeit. A jelentős magyar politikus ezután Egeresi Sándorral, a Tartományi Képviselőház alelnökével és Ana Tomanova Makanovával, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével Dunagálosra látogatott, hogy személyesen tájékozódjon az itteni szlovákság életéről. A volt külügyminiszter a múlt pénteken két lakossági fórumot is tartott. Először Óbecsén elemezte az időszerű világpolitikai helyzetet Magyarország és a délvidéki magyarság tekintetében, az esti órákban pedig Muzslyán. Az előbbi helyszínen a vendéglátó Knézi Péter, a VMSZ óbecsei községi szervezetének elnöke, az utóbbin pedig Dobai János, a VMSZ alelnöke, illetve dr. Tordé László, a VMSZ nagybecskereki körzeti szervezetének elnöke volt.
Dr. Jeszenszky Géza szombaton a szabadkai új városháza tanácstermében tartott telt ház előtt előadást. Az egész napos konferenciasorozaton először ifj. dr. Korhecz Tamás vázolta a világban létrejött autonómiaformákat, majd a magyar területi és személyi autonómia viszonyáról tartott jól felépített előadást. Pásztor Bálint, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának elnöke a magyar autonómia érvényesülésének jelenlegi állását foglalta össze, dr. Varga László, az MNT jegyzője pedig a nemzeti tanácsok megválasztásának szabályairól tartott érdekfeszítő tájékoztatást. A Magyar Köztársaság volt külügyminisztere előadásának első felében az aktuális világpolitikai helyzettel foglalkozott, majd rövid történelmi áttekintést adott az elmúlt húsz év magyarsággal kapcsolatos eseményeiről. Jeszenszky megítélése szerint a magyarság fogyását jelen pillanatban csakis az autonómiakoncepciók, illetve az európai integráció tudja megállítani, esetleg megfordítani. Az érdekfeszítő előadás után a rangos vendég a jelenlevők kérdéseire is válaszolt.
(A dr. Jeszenszky Géza történésszel, külügyminiszterrel és washingtoni nagykövettel készített interjúnkat lapunk következő számában olvashatják.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..