home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Az Amerikai menyasszony Magyarcsernyén járt
Bacsik Lőrinc Natália
2023.04.15.
LXXVIII. évf. 15. szám
Az Amerikai menyasszony Magyarcsernyén járt

Magyarcsernyén mindig nagyon várják, hogy a tóbai amatőr színtársulat előadást mutasson be. Ilyenkor aki csak teheti, elhalasztja egyéb tevékenységét, hogy megnézhesse a vendégszereplést.

És hogy miért szeretik az emberek a tóbaiakat? Mert könnyed, szórakoztató előadásokat mutatnak be, s a nézők általában a szereplőket is ismerik, hiszen sokuk barátai, munkatársai, rokonai játszanak a színpadon. Szóval mindig fergeteges estet csapnak! Így volt ez legutóbb is, amikor ismét zsúfolásig megtelt a színházterem. Ezúttal Lőrinc Miklós Amerikai menyasszony című vígjátékát mutatták be.

Lackó Farkas Erzsébet, a darab rendezője arra a kérdésre, hogy miért éppen erre a szövegre esett a választás, a következőket mondta:

— Nagyon könnyű ez a darab, a szöveg szinte viszi a játékot. Az író a menyasszonyt egy különös teremtésnek írta meg, ezért egy merész húzást alkalmaztunk, és az ara a mi előadásunkban egy férfi lett. Úgy gondoltam, ez egy pluszpoén lesz. Egyébként minden évben vadásszuk a szöveget, és az idén is így történt. Mivel kettőt találtunk, már megvan a jövő évi is. Többen is elolvassuk a kiválasztott szöveget, és közösen döntünk, hogy melyiket játsszuk el. Ma este negyedik alkalommal adtuk elő a darabunkat, és mindenhol (Tóbán, Tordán, Nagykikindán) jól fogadta az előadást a közönség. A téma a mai világban is nagyon aktuális, mert sokan mindenáron szeretnének kijutni külföldre.

* Az idén nem láttunk a színpadon. Hiányzott a játék?

— Igen, nagyon, de mivel úgy éreztem, hogy nem lehet egyszerre színészként és rendezőként is jelen lenni a darabban, és mert nincs rendezőnk, lemondtam a szereplésről. Viszont sokkal könnyebben megy a színészkedés, nekem az való. Habár akikkel beszéltem, köztük néhány szakember is, dicsérték a rendezői munkám, pedig abban nincs még nagy tapasztalatom. Köszönettel tartozunk a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek a segítségért. Virág György színművész eljött hozzánk a próbára, sok jótanácsot adott, a ritmuson, a mozdulatokon javított, megmozgatta a színészeket a színpadon.

Szántó Tivadar színészi játékát már több díjjal, elismeréssel jutalmazták.

— A mostani karaktert nem éreztem teljesen a magaménak. Jobban szeretem a komikusabb szerepeket, de amit a rendező kért, azt, úgy érzem, teljesítettem. A próbafolyamat január derekán kezdődött, hat hétig tanultuk a szöveget. Eddig négy helyen mutattuk be, Tóbán, közkívánatra, húsvétvasárnap még egyszer előadjuk. Április 17-én pedig Topolyán, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján fogunk szerepelni, ami remélem, jól sikerül.

Samu Tibort Piskóta szerepében láthatjuk, ő az egyik udvarló, hozományvadász, de hogy ő lesz-e végül a vőlegény, az az előadás végén derül ki. A másik férjjelölt, Kiss Zoltán (Korcsolya), elmondta, nagyon tetszett neki a szerep, s nem volt nehéz eljátszania.

Ifj. Detki Antal személyesítette meg az amerikai menyasszonyt.

— A női mozdulatokat (kéz és arc) nagyon nehezen tanultam meg. A beszéd is nehéz volt, mert az eddigi szerepeimben használhattam az ö-zést, bánátiasan beszélhettem, most pedig nagyon kellett figyelnem a kiejtésre. A női ruhák viselése nem zavart. Bár sokak szerint csendőrt, katonát nagyon jól játszom, szívesen alakítanék már egyszer részegest, mert az egy lazább szerep lenne.

Antalnak nagyon jól állt a női szerep, többször is visszatapsolták a csernyeiek. A fellépők között volt még Szabó Melánia (Márta szerepében), Aranyos Dominik (pincér), Baka András, Sirovica Erzsébet (éttermi vendégek). Igazán könnyed előadást mutatott be a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata.

Fényképezte: Bacsik Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..