home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az Alsó-Morva-síkon jár a Hazajáró csapata
MTVA
2020.11.28.
LXXV. évf. 47. szám
Az Alsó-Morva-síkon jár a Hazajáró csapata

Árpád-házi királyaink a Morva-folyó mentén jelölték ki a nyugati határt. A gyepűre székely határőröket telepítettek, később a nyugati támadások ellen várláncolatot építettek a Fehér- és Kis-Kárpátok ormain.

A hódítók erre a tájra inkább kelet felől érkeztek.  A keleti szelek itt már erejüket veszítik, ám annál élénkebb volt a vidéken a kereskedelem. Így őrződhetett meg a nyugati végeken, fontos utak találkozásánál a magyar idők gazdag épített öröksége, melyeken Pozsony és Nyitra vármegye osztozott. Északról Morvaország, nyugatról a Morva folyó, keletről a Kis-Kárpátok hegyvonulata határolta Hegyhát peremvidéke ma is egy csendes, békés táj, amelyet a kerékpáros turizmus is felfedezett magának. így a Hazajáró is két keréken ereszkedik le Morvaországból a Dunáig.

Adás: M5 – november 28.  (szombat) 18.15

Ismétlés: M5 – november 29. (vasárnap) 05.05

Duna World –november 29. (vasárnap) 11.20


MTVA/Hazajáró

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..