Az Ago Mamužić utcai fák nehezítik az utca teljes rendezését

Az Ago Mamužić utcai fák nehezítik az utca teljes rendezését

A szabadkai polgármesteri hivatal közleménye

A szabadkai Ago Mamužić utcában a szabadkai Városrendezési Intézet KV által kidolgozott városrendezési terv és tervdokumentáció alapján – amelyet a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet is jóváhagyott, el kell végezni az utca teljes szanálását. A tervdokumentáció szerint az utca teljes felszínét egy szintbe kell hozni. 

Ennek elérése érdekében – a munkálatok megkezdése előtt – alapos földtani méréseket végeztek, amelyek alapján megállapították, hogy veszélybe kerül az utcában található fasor, vagyis a több évtizedes ostorfák stabilitása, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a munkálatok alatt jelentős mértékben károsodhat a fák gyökérzete.

Ugyancsak megállapítást nyert, hogy az ostorfák kis távolságra vannak az épületektől, erős, szerteágazó gyökérzetük, magas és fejlett lombozatuk veszélyeztetik az utcában található épületek, házak alapjait és tetőzetét.  

Ahhoz, hogy a munkálatokat a tervekkel összhangban végezhessék el, lehetséges megoldásként felmerült, hogy az Ago Mamužić utcában a meglevő fasor helyére új, már kifejlett, konténeres fákat telepítsenek.  A fafajta megválasztásakor gondoskodni kellene arról, hogy belátható időn belül ne merüljön fel ismét a fák gyökérzetével kapcsolatos probléma.

Másfelől, figyelmesen kell mérlegelni, hogy indokolt-e a meglevő fák eltávolítása. A szakemberekkel együtt át kell tekinteni az életkorukat és az ostorfákkal illetve mikrolokációjukkal kapcsolatos összes paramétert, és azok alapján meghatározni a további teendőket.

Ez azt mutatja, hogy nagyon gyorsan a város szintjén kell kialakítani a problémával kapcsolatos szakmailag megfogalmazott, átfogó és mindenki által elfogadható megoldást, hiszen a városi utcák többségében fennállnak hasonló problémák – a gyökérzet megemeli a járdákat. A kérdést tervszerűen és stratégiailag összehangolt módon kell rendezni.

Ennek a megoldásnak mindenesetre fenntartható irányelveken kell nyugodni, hogy városunkban mind minőségében, mind mennyiségében megőrizzük és megtarthassuk a növényi állományt.

Polgármesteri hivatalFotó: Szabó Attila

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az Ago Mamužić utcai fák nehezítik az utca teljes rendezését
Szabadkai Napló
  • GYURKOVICS Virág
  • 2015.11.21.
  • LXX. évfolyam 46. szám
Az Ago Mamužić utcai fák nehezítik az utca teljes rendezését
Szabadkai Napló
  • (bajk)
  • 2015.11.21.
  • LXX. évfolyam 46. szám
Facebook

Támogatóink